ТАСКОМБАНК у звіті щодо пілоту з випуску електронних грошей рекомендує впровадження блокчейну для зміни платіжного ландшафту України

Детальний звіт описує переваги випуску та розповсюдження електронних грошей на блокчейні, включно з прозорістю, підзвітністю, безпекою, низькими транзакційними витратами та високою пропускною здатністю.

Київ, Україна, 13 січня 2023 року — ТАСКОМБАНК, один із найдосвідченіших комерційних банків України, оприлюднив результати свого пілотного проекту з випуску електронних грошей, номінованих у гривні, у мережі Stellar. Звіт містить інформацію для Національного банку України та Міністерства цифрової трансформації України про переваги емісії електронних грошей на блокчейні. У звіті висвітлюються переваги емісії електронних грошей на блокчейні, які включають більшу прозорість і підзвітність, посилені безпеку та конфіденційність даних клієнтів, низькі транзакційні витрати, функціональність миттєвих платежів і високу пропускну здатність блокчейн-платформи – на кожному етапі розробки і обігу (від тестування до проведення операцій) та між усіма учасниками переказів.

Метою пілотного проекту, який розпочався у 2021 році, було тестування випуску електронних грошей на відкритому блокчейні з можливостями контролю над активами для емітентів. Він був зосереджений на P2P-операціях і торгових платежах, а також нарахуванні заробітної плати.

Перший Заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ Сергій Холод зазначив: «У межах пілотного проекту ми досліджували новий спосіб випуску та управління електронними грошима, які могли б стати платіжним засобом нового покоління для громадян і організацій України, їх співробітників і клієнтів, державних установ і міжнародних організацій. Результати пілотного проекту показали відкритість інфраструктури банку до блокчейн-рішень у майбутньому. ТАСКОМБАНК здатний надати належний рівень фінансових послуг з використанням блокчейн-активів з урахуванням усіх регуляторних вимог».

Основою для запуску пілотного проекту у 2021 році стало українське законодавство про електронні гроші. Регуляторні зміни, впроваджені у 2022 році через війну в Україні, дозволили вдосконалити модель та використовувати чинну систему банківських рахунків.

Заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан прокоментував: «Є ще багато гіпотез для вивчення та перевірки в рамках пілотів. Але результати цього пілотного проекту є важливим матеріалом для аналізу та використання в роботі спеціалістів комерційних і центральних банків. Ми вітаємо прагнення ТАСКОМБАНКУ до інновацій та виділення під час війни ресурсу для досліджень, які можуть стати основою для подальшого розвитку платіжного ландшафту України».

«Результати пілотного проекту довели ключові переваги блокчейну, – зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України. – Зокрема, швидкість обробки та їх нижча транзакційна вартість, підзвітність і прозорість системи, а також спрощений доступ до фінансових послуг. Міністерство цифрової трансформації та ТАСКОМБАНК розглядають можливості подальшого виведення на ринок платіжних інструментів на базі блокчейну».

Денелл Діксон, генеральна та виконавча директорка Stellar Development Foundation, сказала: «Stellar призначений для випуску активів. Висновки цього пілотного проекту показують потенційну корисність технології для компаній, урядів і громадян. Вони підтверджують, що за допомогою технології з відкритим кодом такі новатори, як-от ТАСКОМБАНК, за підтримки Міністерства цифрової трансформації можуть конфігурувати, видозмінювати, оперувати віртуальними активамии, які є безпечними, сумісними та відповідають регуляторним стандартам. Ми віримо, що реалізація цього пілотного проекту  підтвердить реальні рішення, впроваджені на мережі Stellar, і закладе основу для більш широкого впровадження віртуальних активів в Україні».

Пілот був запущений у грудні 2021 року за підтримки Міністерства цифрової трансформації. Це стало результатом раніше укладеного партнерства між Міністерством цифрової трансформації та Stellar Development Foundation щодо дослідження та тестування  віртуальних активів, оголошеного у січні 2021 року.

###

Контакти: ТАСКОМБАНК, [email protected]

Про ТАСКОМБАНК

ТАСКОМБАНК – один із провідних українських комерційних банків, який засновано у 1989 році та віднесено до системно важливих банків. Діяльність банку охоплює багато напрямків банківської діяльності, таких як споживче та корпоративне кредитування, факторинг, електронна комерція, еквайринг, фінансування торговельних операцій тощо.

Про Stellar

Stellar – це децентралізована, швидка, масштабована та винятково стійка мережа для фінансових продуктів і послуг. Це одночасно система міжвалютних транзакцій і платформа для випуску цифрових активів, розроблена для об’єднання світової фінансової інфраструктури. Фінансові установи по всьому світу випускають активи та здійснюють платежі в мережі Stellar, яка зросла до понад 7 мільйонів облікових записів. Для отримання додаткової інформації відвідайте stellar.org.

Добавить комментарий

Войти с помощью: