Фонд розвитку підприємництва профінансує інвестиції малих підприємств у сфері енергозабезпечення та енергоефективності спільно з Укргазбанком

21 грудня 2022 року Фонд розвитку підприємництва уклав кредитну угоду з Укргазбанком на суму 155 млн грн в межах проєкту «Рефінансування енергоефективних інвестицій малого та середнього підприємництва (МСП) України через фінансовий сектор» (далі – Проєкт).Проєкт фінансується за підтримки Уряду Німеччини відповідно до Угоди про кредит та грант, укладеної між Міністерством фінансів України, Німецьким банком розвитку KfW та Фондом розвитку підприємництва, на суму 7,4 млн євро.

Проєкт фінансується за підтримки Уряду Німеччини відповідно до Угоди про кредит та грант, укладеної між Міністерством фінансів України, Німецьким банком розвитку KfW та Фондом розвитку підприємництва, на суму 7,4 млн євро.

Кошти кредиту будуть спрямовані Укргазбанком на фінансування інвестиційних проектів МСП у сфері енергозбереження та енергозабезпечення в умовах віялових відключень електрики, що сприятиме безперебійній діяльності та збереженню робочих місць на підприємствах малого бізнесу.

«Укргазбанк володіє всім необхідним інструментарієм та компетенцією для оперативного розгляду і оцінки енергоефективних інвестицій МСП, що дозволить забезпечити оперативне та якісне впровадження проєкту», – відмітив Голова Правління Укргазбанку Андрій Кравець.

«Мінфін продовжує активно залучати кошти наших міжнародних партнерів для підтримки українських підприємців. У рамках нового проекту Фонду розвитку підприємництва, кредитні кошти KfW буде спрямовано Укргазбанку на фінансування інвестиційних проектів МСП у сфері енергозбереження та енергозабезпечення. Це особливо важливо в умовах віялових відключень електрики та сприятиме безперебійній діяльності бізнесу, збереженню робочих місць на підприємствах малого бізнесу», – зазначив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук, а також подякував Уряду Німеччини та Німецькому банку розвитку KfW за системну підтримку України.

В рамках нового проєкту будуть запроваджені не лише енергоефективні інвестиції на підприємствах малого бізнесу, а й нові підходи у кредитуванні МСП, які базуються на міжнародних екологічних та соціальних стандартах для реалізації Політики фінансування сталого розвитку.

«В рамках нового проєкту Уряд Німеччини поряд з кредитними коштами надає консультаційну підтримку для Фонду, банків-партнерів та МСП з метою запровадження екологічних та соціальних стандартів, а також принципів сталого розвитку при фінансуванні енергоефективних інвестицій МСП», – наголосила Др. Б’янка Клаузен, керівник департаменту зі сталого економічного розвитку країн Східної Європи, Туреччини та Центральної Азії Німецького банку розвитку KfW.

Кредитування енергоефективних інвестицій МСП відбуватиметься у національній валюті, що стало можливим завдяки фінансовій допомозі від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business для компенсації валютних ризиків, та з можливістю поєднання з Програмою «Доступні кредит 5-7-9%».

«Завдяки фінансовій підтримці від ЄС Фонд розвитку підприємництва спроможний запропонувати банкам України та МСП кредитний ресурс у національній валюті, який може бути поєднаний з Державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для забезпечення доступності енергоефективних інвестицій для МСП у досить непростий час», – зазначив виконавчий директор ФРП Андрій Гапон.

Добавить комментарий

Войти с помощью: