Новини Maanimo

Війна воронок: як створити ефективний мобільний банк

Базово воронка складається з наступних основних етапів:

  1. Верхній рівень – маркетинг, показники конверсії на кожному етапі маркетингу.
  2. Далі йдуть процедури реєстрації, операційні процеси, обробка клієнтських даних і дистрибуція.
  3. Як правило, в основі воронки знаходиться подія – покупка.

Хоча для роздрібної компанії покупка – це тільки початок шляху, початок взаємодії з клієнтом.

Компанії необхідно працювати з клієнтом на всіх етапах його життєвого циклу – залучення, активація, перехресні і додаткові продажі, утримання, відтік.

🏦 З урахуванням сказаного, стає очевидним перевага мобільного банку над класичним – конверсії реєстрації (онбордінга) клієнта у відділенні (куди потрібно ще дійти) і в мобільному телефоні (який завжди під рукою) непорівнянні. 📲

Але це дуже спрощене уявлення про відмінності мобільного та класичного банків. Крім форми дуже важливий зміст – ефективність процесів на кожному рівні.

Якщо процедура онбордінга мобільного банку побудована неефективно – складно, з помилками, вимагаючи надлишкові дані і т.п., то в кінцевому підсумку ефективність такого процесу може бути не вище, а навіть нижче, ніж онбордінг клієнтів у фізичній мережі присутності.

З ключових процесів у воронці продажів роздрібного банку я б виділив:

У сьогоднішній запеклій боротьбі за клієнта перемагає той гравець, який має найбільш ефективну воронку продажів. Якщо у банку або компанії кульгає хоча б один з перерахованих етапів – це ризик програти конкуренцію і 100% точка докладання зусиль команди.