Новини Maanimo

У II кварталі економіка України може зрости на 10%: названо умову

Після затяжного спаду протягом п’яти кварталів поспіль економічні показники України можуть різко злетіти вгору. На думку експертів, опитаних виданням Reuters, після скорочення ВВП країни на 0,5% за підсумками I кварталу економіка України в квітні-червні 2021-го зросте на 10,2%.

Почасти такий різкий відскок, як зазначають аналітики, може бути пов’язаний з низькою базою 2020 року, коли через жорсткі карантинні обмеження економіка в квітні-червні скоротилася більш ніж на 11%. Плюс прискоренню зростання ВВП в II кварталі 2021-го може сприяти сплеск сезонної активності в сільськогосподарському секторі та будівельній галузі.

В цілому ж, експерти ICU вважають, що стрімке відновлення української економіки в 2021 році буде обумовлено зовнішнім попитом на тлі поліпшення епідеміологічної обстановки.

Згідно з прогнозом, 12 аналітиків, опитаних Reuters, очікують на зростання ВВП країни за підсумками 2021 року на 4%. Інфляція, на думку аналітиків, до кінця 2021-го зросте до 6,7%.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністра України Денис Шмигаль заявив про те, що, відповідно до очікувань уряду, зростання інфляції в 2021 році складе 4,6%.