Новини Maanimo

Бізнес vs Коронавірус: хто і як допомагає лікарням побороти пандемію

Бізнес не стоїть осторонь

Український бізнес дуже гостро реагує на ситуацію, що склалася у країні та світі. Якщо в перші тижні карантину підприємці сподівалися, що це скоро закінчиться, і кілька тижнів особливо ні на що не вплинуть, то зараз стає зрозуміло – на жаль, вірус не тільки забирає людські життя, а і вбиває МСБ. Багато власників малого та середнього бізнесу вже втратили до 50% своїх прибутків. При цьому, великі підприємства поки менше – до 25%.

Тим часом, ситуація в лікарнях по всій країні продовжує загострюватися – кількість позитивних тестів на коронавірус збільшується, а це значить, що медикам не вистачає обладнання, захисних костюмів, масок, ліків тощо, і що кінця карантину поки що не видно. Не варто забувати і про тих, хто залишився без роботи і засобів до існування, обмежений у своїх діях і потребах.

Незважаючи на фінансові складнощі, в Україні все більше компаній приєднуються до боротьби з вірусом. Це стало своєрідним негласним флеш-мобом, який може допомогти врятувати життя. Кожен робить те, що в його силах: хтось допомагає грошима («Нова Пошта», «Епіцентр», «Сільпо», МХП, фармацевтична корпорація «Артеріум», ІНТЕРПАЙП, IT-компанії Innovecs і N-iX), хтось закуповує техніку, наприклад, апарати ШВЛ (компанія «Біосфера», фармацевтична компанія «Дарниця», інвестиційно-девелоперська компанія Avalon і мережа АЗК OKKO Group), хтось постачає медикаменти та засоби дезінфекції (IT-компанія SoftServe, агрохолдинг «Укрлендфармінг»), хтось виділяє паливо або дарує безкоштовний проїзд, щоб доставляти лікарів у медичні заклади («Opet Lubricants», мережа АЗК UPG і WOG, Uber), хтось роздає безкоштовні продуктові набори (АТБ).

Відповідальність банків – на п’ятірку!

У боротьбі з коронавірусом беруть участь не тільки представники українського бізнесу, але і банки. Фінансові установи не забувають про свою соціальну відповідальність, тому активно допомагають українцям.

У свою чергу, Альфа-Банк Україна в березні виділив майже 2 млн грн і придбав апарат штучної вентиляції легенів HAMILTON-C6 (Швейцарія) для Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.Амосова. У медустанові створили бокс для інфікованих пацієнтів із гострою патологією серця і магістральних судин, оскільки вони найбільш схильні до ризику дестабілізації стану здоров’я.

Банк «Південний» оплатив установлення медичної кисневої станції на базі Дунайської обласної лікарні в Ізмаїлі Одеської області. Станція зможе обслуговувати одразу три лікарні міста, а кількість пацієнтів, які зможуть одночасно отримувати медичну допомогу, збільшиться з 12 до 150.

Для лікарень Одеси банк придбав апарат штучної вентиляції легенів Prisma VENT 50-C і цистерну для рідкого кисню, а також виділив кошти на тисячу продуктових наборів для самотніх людей похилого віку в Одеській області. Сукупно на боротьбу з коронавірусом банк направив понад 3 мільйони гривень.

Банк Креді Агріколь в рамках глобальної програми корпоративної соціальної відповідальності «We Care!» також закупив апарат штучної вентиляції легенів (ШВЛ) для Київської міськлікарні. У фінустанові вважають, що зараз настав той час, коли банк повинен зробити все можливе для своїх співробітників, клієнтів і суспільства в цілому.

Разом із тим, Райффайзен Банк Аваль придбав три апарати ШВЛ AVEA (США) для Київської міськлікарні №9 та Чернівецької обласної лікарні. У цих медзакладах тепер стало можливим своєчасно надавати допомогу пацієнтам із COVID-19 і порушенням функції легенів. Також, як і Альфа-Банк, Райффайзен Банк Аваль приєднався до акції від Visa і Bolt. До кожної поїздки в таксі при оплаті картою додається 50 грн для безоплатного перевезення медиків.

І крім того, банк виділив 140 тис. грн допомоги медичним закладам, лікуючим онкохворих дітей: Національному інституту раку, Клініці нейрохірургії дитячого віку і Західноукраїнському медичному дитячому центру. Гроші підуть на закупівлю масок, захисних окулярів, антисептиків для пацієнтів і персоналу, дезінфікуючих засобів для приміщень, а також на оплату послуг таксі для медпрацівників.

Наприклад, А-Банк спільно з американською компанією Middleware Inc. запустив медичну експертну систему для переддіагностики коронавіруса. Перевірити її у дії можна в будь-якій точці планети через Viber-акаунт банку, причому бути клієнтом фінустанови не обов’язково. Користувач просто відповідає на кілька запитань, за відповідями на які система визначає, чи є підозри на коронавірус.

Банк Восток у період карантину виділяє гроші на необхідне обладнання та забезпечує медиків засобами захисту та іншим. Зокрема, банк допоміг відремонтувати 2 апарати ШВЛ і купити ще 2 апарати SV300, закупив тести у вірусологічну лабораторію ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», а також передав 1 млн грн фондам для боротьби з коронавірусом і став частиною акції від Visa спільно зі службою таксі Bolt.

За останніми підрахунками, українські компанії, організації та банки вже надали допомогу в розмірі близько 900 млн грн, і список тих, хто робить добру справу, зростає. Ситуація непроста, але радує хоча б те, що соціальна відповідальність – не чуже поняття для України.