Новини Maanimo

Ринок палива: огляд ситуації за 24-31 січня

Бензин

Роздрібні ціни на бензин минулого тижня продовжили падіння.

За період з 24 по 31 січня середня ціна бензину А-95 незначно знизилася на 3 копійки (-0,11%) з 26,58 грн/літр до 26,55 грн/літр.

Ціна бензину А-92 зменшилася всього на копійку: з 25,53 грн/літр в понеділок до 25,52 грн/літр в п’ятницю (-0,04%).

Ціни на паливо в Україні можуть знизиться найближчим часом через падіння цін на нафту еталонних марок на тлі загострення спалаху коронавируса в Китаї. Крім того, істотне зростання запасів нафти в США також сприяє зниженню загальносвітових цін на «чорне золото», що в підсумку може позначитися на локальних паливних ринках.

Дизель

Середня ціна на дизельне паливо за тиждень знизилася на 4 копійки (-0,15%): з 25,96 грн/літр до 25,92 грн/літр.

Газ

Зниження вартості газу було більш значним. Ціна за тиждень впала з 12,65 грн/літр до 12,39 грн/літр, втративши 16 копійок (-2,06%).

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея»:

Оскільки близько 80% нафтопродуктів Україна імпортує, то їх вартість на кордоні є одним з ключових факторів, що впливають на ціноутворення паливного ринку. Попит на нафтопродукти в «мертвий сезон» (в кінці грудня – початку січня) традиційно мінімальний, тому ціни на кордоні були низькими. Крім того, в наслідок зміцнення гривні впали і ціни на паливо.

Зниження цін для населення до зустрічі президента Володимира Зеленського з нафтотрейдерами в грудні полягало переважно в збільшенні знижок лояльним клієнтам великими мережами АЗС. Трендом останніх років для основних гравців паливного ринку є не зниження цін на стелах, а конкуренція за допомогою програм лояльності. Після бесіди президента з трейдерами ситуація змінилася. Їм було поставлено цілком логічне запитання про те, чому ціни практично не знижуються, незважаючи на зміну зовнішньої кон’юнктури. Нафтотрейдери висунули пропозицію ліквідувати нелегальні АЗС, завдяки чому вдалося б знизити ціну на паливо до запропонованої Володимиром Зеленським ($ 1,10 / літр А-95). Після подальшої активної боротьби уряду з тіньовим ринком палива великі мережі знизили ціни на 2-3 гривні в порівнянні з ситуацією до зустрічі.

Але, на жаль, всі проблеми на ринку палива це не вирішило. До сих пір відсутній орган, який би відповідав за державний нагляд за учасниками ринку, і стежив за дотриманням технічного регламенту. Зберігається інформаційна асиметрія, тобто споживач знає набагато менше про паливо, що він купує, аніж продавець. Все ще відсутня система контролю якості та безпеки нафтопродуктів. Не існує також стимулів на ринку, які запобігали б появі нових «тіньових» АЗС.

Зараз ціни на кордоні досить стабільні, з невеликою тенденцією до зниження. Те ж стосується і курсу гривні. Так що в найближчі тижні не варто очікувати істотної зміни вартості палива на АЗС. Можливо, відбудеться корегування цін в тих мережах, які ще не встигли знизити їх до рекомендованих урядом.

Артем Куюн, заступник директора ТОВ «Консалтингова група А-95», експерт ринку палива:

Головний фактор, що впливає на динаміку цін палива в 2020 році – помітне зниження котирувань нафтопродуктів на європейському ринку. Це відбувається внаслідок зниження попиту на паливо в зимовий період. За січень котирування бензину «провалилися» на $ 80/т, дизпалива на – $ 85/т, LPG – на 115 $/т. Дестабілізуючим фактором виступає невизначеність поставок нафтопродуктів з Білорусі. Нагадаю, що через конфлікт з РФ завантаження білоруських НПЗ нафтою опинилося під загрозою, що може позначитися на постачанні українського ринку. Втім, передумов для будь-яких помітних змін цін в перспективі тижня поки немає.

Ознайомитися з актуальними котируваннями на паливо можна тут.