Новини Maanimo

Вища проба: ситуація на ринку дорогоцінних металів за лютий

Золото

Ціна на золото оновила семирічний рекорд на тлі паніки на фондовому ринку і побоювань інвесторів через можливу пандемію коронавіруса і його впливу на світову економіку.

Ціна золота 28 лютого на нью-йоркській біржі COMEX станом на 13:00 становить $1629,35 за унцію. Щодо аналогічного періоду минулого місяця ціна золота виросла на $60,90 (+3,74%). 27 січня флагман серед дорогоцінних металів торгувався по $1568,45 за унцію.

24 лютого зафіксована найвища ціна з січня 2013 року. Причини такого зростання зрозумілі: через проблеми на фондовому ринку інвестори побоюються вкладати гроші в активи з високим ступенем ризику, такі як акції та цінні папери. Вони віддають перевагу інвестиціям в активи “тихої гавані”, до яких відносяться дорогоцінні метали.

Зростанню ціни сприяє порівняльна близькість головного золотодобувного регіону Китаю – Шаньдунського півострова, до провінції Хубей, де стався спалах захворювання і теж зосереджено чимало золотих копалень. Поки не ясно, чи істотно скоротилися обсяги видобутку золота в Китаї. Інформація про зменшення видобутку могла б значно «накрутити» ціни на дорогоцінний метал.

Нагадаємо, що на Китай припадає 13% всього світового видобутку золота і за цим показником країна утримує лідерство.

Багато експертів застерігають від інвестицій в золото. Якщо вдасться знайти спосіб подолати коронавірус – вартість дорогоцінних металів істотно знизиться. Але якщо найближчим часом ніяких помітних поліпшень у боротьбі з вірусом не буде, вартість дорогоцінних металів продовжить оновлювати рекорди.

Срібло

Срібло теж болісно реагує на поточну кон’юнктуру на фондовому ринку і боротьбу з вірусом. Досягнувши 24 лютого пікової позначки в $18,87, ціна дорогоцінного металу має тенденцію до зниження на тлі новин про розробку вакцини.

Станом на 28 лютого в 13:00 за київським часом за унцію срібла на біржі COMEX просять $17,15.

Платина

Як і інші дорогоцінні метали, платина з початку року сильно додала в ціні, але з учорашнього дня почала втрачати в ціні. 27 лютого на біржі NYMEX станом на 13:00 за унцію платини просили $916,55, а вже сьогодні $880,30. Тобто за день ціна знизилась майже на 40 доларів.

Паладій

Вартість паладію 28 лютого в 13:00 на біржі NYMEX становила $2656,55 за унцію. По відношенню до минулого місяця ціна зросла на цілих $498,30 (+18,76%). В кінці січня унція паладію торгувалася за $2158,25.

Олександр Соколов, генеральний директор Pro-Consulting:

За останній рік ринок дорогоцінних металів ріс на тлі глобальної нестабільності, викликаної напруженням у відносинах між США і Китаєм, а також стагнацією в будівництві та металургії. В результаті інвестори переключили увагу на дорогоцінні метали, які в період нестабільності завжди були буферним активом для збереження капіталу. Так, за літо 2019 ціна виросла на 17%. Напруженість у відносинах між країнами незначно спала до кінця року, проте додалися нові чинники, серед яких і зростання жертв коронавірусу в Китаї.

На тлі поширення коронавіруса почалася паніка, викликана тимчасовим обмеженням роботи виробничих потужностей в Китаї, яка поряд із залежністю активності найбільших світових компаній від співпраці з Китаєм призвела також до паніки на біржах, і інвестори перевели активи в дорогоцінні метали. Як результат, в лютому ціна на золото виросла на 6%, на срібло – на 1,8%, а на платину скоротилася за останній тиждень, хоча до цього зросла на 4,6%.

З огляду на заяви вчених в просуванні в роботі над вакциною, а також елемент посилення панічних настроїв на тлі спекуляцій ЗМІ, піковий вплив від цієї ситуації навряд чи триватиме довше 2-3 тижнів. За цей період вартість на дорогоцінні метали може вирости ще на 2-5 відсотків, після чого почнеться корекція.