Новини Maanimo

Нафтогаз ризикує втратити підтримку кредиторів щодо реструктуризації боргу, – Bloomber

Раніше ця ж група відкинула попередні плани компанії щодо відстрочення виплати основної суми боргу та відсотків за вже погашеним боргом на суму $835 млн.

За даними поінформованого джерела, кредитори, яких консультувала компанія Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, не згодні з пропозицією “Нафтогазу” про реструктуризацію, оскільки вважають, що компанія здатна зробити платежі. При цьому ця група має достатньо впливу, щоб перешкодити НАК отримати підтримку 75% кредиторів, необхідних для схвалення реструктуризації.

У свою чергу група кредиторів представила свій власний план, який враховує фінансовий стан “Нафтогазу”, а також “законні побоювання” щодо його необхідності повною мірою підтримувати економіку України та її критично важливу інфраструктуру.

Варто зазначити, що кредитори НАК тримають облігації 2022 та 2026 років, а також векселі, що підлягають погашенню у 2024 році.

Нагадаємо, “Нафтогаз” став першою держкомпанією, яка оголосила дефолт після повномасштабного вторгнення Росії. 26 липня 2022 року  сплив термін виплат НАК власникам єврооблігацій, при цьому компанія не змогла їх здійснити. У серпні “Нафтогаз” успішно провів переговори з власниками єврооблігацій, термін погашення яких настає у липні 2024 року.

При цьому зі зміною голови правління у листопаді минулого року планувалося відновити переговори з власниками єврооблігацій зі строком погашення у 2022-му та 2026 році щодо відстрочення виплат. Держкомпанія призначила своїм фінансовим радником Lazard Frères SAS (Lazard), якій доручили координувати процес переговорів разом з юридичними радниками “Нафтогазу” (AEQUO та Freshfields Bruckhaus Deringer).