Новини Maanimo

Прожити на мінімалку: експерти порівняли, скільки витрачають на їжу українці та громадяни ЄС

Водночас у країнах Європейського Союзу цей показник становить 13-34% для Східної Європи та 9-16% – для Західної.

В основу дослідження було покладено набір продуктів харчування для працездатного населення, затверджений урядом у 2016 році. У місячному раціоні в ньому присутні: понад 8 кг пшеничного та житнього хліба, 330 г макаронних виробів, майже 800 г різних круп та бобових, близько 8 кг картоплі і так само стільки інших овочів, зокрема помідорів та огірків, 5 кг фруктів, 2 кг м’яса, по 1 кг птиці та риби, 600 г олії, 2 кг цукру, 5 л молока та 1,5 кг вершкового масла та сиру.

На харчування у такому обсязі українці в супермаркетах щомісяця витрачають близько 3,3-3,8 тис. грн. При цьому аналогічний набір основних продуктів харчування у відповідному обсязі в магазинах таких самих торговельних мереж коштує: у Польщі – 3,6 тис. грн, у Румунії – 4 тис. грн, у Франції – 5,3 тис. грн, у Німеччині – 5,7 тис. грн, у Нідерландах – 6 тис. грн.

За оцінкою аналітиків, в Угорщині та Болгарії на їжу доведеться витратити близько третини мінімального доходу, в Румунії – п’яту частину, в Польщі, Португалії та Іспанії – 10-15%, у Франції, Німеччині та Нідерландах – менш ніж 10%.