Новини Maanimo

НБУ затвердив критерії для списання проблемних кредитів

Щоб банк міг списати кредит, для цього активу повинен бути сформований резерв відповідно до вимог МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» в повній сумі його валової балансової вартості.

Крім того, в наявності має бути хоча б одна з певних умов.

Наприклад, для списання кредиту є підстави, якщо прострочення погашення боргу перевищує 36 місяців; за 36 місяців банк не отримав жодного платежу, який би перевищував 10% вартості активу, або за цей час не було суттєвих надходжень від реалізації застави / стягнення на забезпечення, або банк не мав доступу до застави.

Актив також підлягає списанню, якщо банк тричі поспіль не зміг його продати. Також актив може бути списаний з балансу банку, якщо стало відомо, що інший банк вже списав заборгованість за цим же кредитом.

В НБУ наголосили, що списання – це не прощення боргу. Банк може продовжувати вимагати погашення заборгованості.

Щороку, починаючи з поточного, банки зобов’язані до 1 жовтня аналізувати знецінені активи на предмет наявності цих критеріїв і списувати їх, а до 1 листопада надавати регулятору інформацію про це.

Нагадаємо, ПриватБанк ввів додаткові «кредитні канікули» для позичальників програм кредитування «Авто в розстрочку», «Житло в кредит» і «Кредит під заставу нерухомості».