Новини Maanimo

Милованов назвав 5 пріоритетів для економіки України

Милованов стверджує, що необхідно підтримувати стабільний курс гривні в рамках 24-26 грн за долар і низьку інфляцію в межах 5%.

Економічне зростання в 2020 році має скласти 3,7% , а зростання зарплат має бути на рівні 18%, як в 2019 році. Також необхідний збалансований бюджет з низьким дефіцитом (1-2% ВВП) і низькі ставки по ОВДП (10%).

Екс-міністр вважає, що потрібно використовувати всі наявні інструменти для залучення інвестицій. Він нагадав про приватизацію, концесію, індустріальні парки, програми підтримки експорту і МСБ, про капітальні інвестиції з бюджету і інвестиційних нянь, і так далі.

Також Милованов вважає за потрібне розвивати ринки і захищати права власності, оскільки ніякі зміни не матимуть реального ефекту, якщо в країні не буде забезпечено верховенство права, в тому числі – захист прав інвесторів і кредиторів.

Колишній міністр додав, що епідемія коронавируса може привести до кризи в економіці, тому уряд повинен підготувати чітку стратегію реагування – надати підтримку ліквідності, знизити облікову ставку, запропонувати податкові канікули певним галузям і канікули на комунальні платежі для пенсіонерів, при необхідності обмежити економічну активність певних галузей і підприємств (туризм, транспорт, роздрібна торгівля), а також вжити захисні заходи в міжнародній торгівлі.

Нагадаємо, що раніше Милованов не вважав ситуацію з коронавірусом настільки серйозною.