Новини Maanimo

ОВГЗалежність: чому сповільнився фінансовий потік в Україну

Згідно з досягнутими результатами

У минулому році нерезиденти збільшили обсяг вкладень в українські цінні папери в 18,5 разів. Згідно зі статистикою НБУ, загальна сума портфеля зарубіжних вкладників в 2019 році склала 117,72 млрд грн. Цього вдалося досягти завдяки найвищій у світі реальній прибутковості серед локальних держоблігацій. Процентна ставка по ОВДП на початку минулого року становила 20% річних, але ближче до кінця знизилася до 11,75% завдяки зниженню облікової ставки Нацбанком. Приплив фінансів з-за кордону довгий час дозволяв уряду звітувати про рекордні надходження в бюджет.

Однак благодатний грунт дав отруйні сходи. Дійсно, завдяки такому суттєвому обсягу інвестицій гривня зміцнилася на цілих 14,5%, але не всі виявилися готовими до ревальвації. Через порушення цінових пропорцій між курсом і витратами українські експортери зазнали мільярдних збитків. Врятували тільки рекордні врожаї. Зростання ВВП сповільнилося до 1,5% в четвертому кварталі, а в промисловому секторі на цілих 1,8% скоротилося промвиробництво. За незначної, на перший погляд, цифрою ховаються величезні фінансові втрати. Так, «Метінвест», один з найбільших роботодавців і платників податків України, в минулому році скоротив чистий прибуток на 71% – до 341 млн доларів. А багато компаній важкої промисловості і зовсім почали працювати в збиток.

На заході держоблігацій

Всього за два з невеликим місяці з початку року сума інвестицій нерезидентів в українські цінні папери збільшилася більш ніж на 9 млрд до 126,73 млрд гривень.

Проте, все частіше з’являються новини з гучними заголовками, що Мінфін провалив чергове розміщення і знову провів не найкращий аукціон. У чому причина такої ситуації з облігаціями внутрішньої державної позики?

Звісно, головною причиною зниження інтересу до українських цінних паперів є зменшення їх прибутковості. У минулому році, коли ставка становила 20%, облігації розпродавалися моментально. Причому обсягом навіть більше заявленого Міністерством фінансів. Протягом минулого року НБУ знижував облікову ставку, а з нею і прибутковість ОВДП, яка в січні 2020 року склала 10% річних, і зараз знаходиться на тому ж рівні. Як показує практика, українські держоблігації вже не є настільки привабливим інвестиційним інструментом для нерезидентів.

Наприклад, на розміщення 25 лютого 7-річні бонди попит був мінімальним, хоча всього за місяць до того він в півтора рази перевищував пропозицію. В ході одного з останніх гривневих аукціонів розмістили цінних паперів лише на 1,6 млрд грн із запропонованих 4 млрд грн. Тижнем до того продали на 1,5 млрд грн при очікуваннях в 4,5 млрд грн. Співвідношення ризику і прибутковості відлякує іноземних інвесторів від українських цінних паперів і викликає відтік «гарячого» капіталу з «холодного» українського ринку.

Тривожні чинники

Іншою важливою причиною є обвал світового фондового ринку, який приймає масштаби кризи 2008 року, а також перспектива колапсу світової економіки. Відбувається це через декілька ключових факторів. Головним є загроза можливої ​​пандемії коронавіруса і пов’язана з цим стагнація економіки Китаю, який є осередком поширення захворювання. Загострення політичної обстановки на Близькому Сході теж накладає свій відбиток, забиваючи черговий цвях в кришку труни світової економіки.

Так що інвестори зараз не тільки уникають інвестицій в активи з підвищеним ступенем ризику, такі як акції та облігації, а й масово виводять гроші з цінних паперів, вважаючи за краще в якості інвестиційного інструменту «тихі гавані», такі як дорогоцінні метали. Малоймовірно, що Україна в цьому випадку стане винятком, і нас все обійде.

Тривожним дзвіночком стала новина про продаж великого пакета ОВДП неназваним інвестором через «Сітібанк», який є головним представником нерезидентів на українському ринку. На це відразу відреагував міжбанк: долар плавно, але стабільно знижуючись до цього, різко розвернувся в бік підвищення на тлі побоювань банків про масове вкидання держоблігацій, що моментально накрутило б курс долара. Ця ситуація послужила індикатором того, що процес запущений. Іноземці вже розпродають українські облігації і виводять гроші на батьківщину.

Дні минулого майбутнього

В умовах сформованої на фондовому ринку кон’юнктури залучити нових інвесторів буде дуже непросто. Підвищення прибутковості облігацій і скорочення термінів запозичення, найімовірніше, стане лише напівзаходом, підтвердивши побоювання багатьох про «ОВГЗалежність» українського уряду.

Згідно останніх новин з Камбіну, представників найбільших держбанків викликали на закриту нараду, щоб ті відзвітували про розміри своїх портфелів ОВДП. Судячи з усього, банки зобов’яжуть скуповувати держоблігації, що стали непотрібними нерезидентам. Найнижчі ставки банків по депозитах для населення зараз складають 11,5% річних, а прибутковість ОВДП всього 10% річних, тому нескладно здогадатися, що банки навряд чи будуть раді покладеному на них зобов’язанню.