Новини Maanimo

Зірковий час Tesla Motors: від ідеї до космічних прибутків

За останній рік вартість акцій виробників електрокарів Tesla зросла майже в 5 разів. На початку липня поточного року компанія стала найдорожчим автовиробником у світі, обігнавши Toyota, а Ілон Маск увійшов до десятки найбагатших людей світу. Але з чого все починалося?

Початок шляху Tesla Motors

Всупереч думці, що головним ідейним натхненником і автором стартапу був Ілон Маск, насправді творцями фірми є два інженера – Мартін Еберхард і Марк Тарпеннін. Саме вони і заснували в 2003 році компанію Tesla Motors. Але однієї інженерної думки було недостатньо для створення високотехнологічного автомобільного гіганта, новоспечена компанія потребувала інвестицій. У 2004 році стартапом, який на той момент перебував тільки в стадії формування і не мав нічого, крім ідеї створення електрокара, зацікавився Ілон Маск.

Він горів ідеєю створення нового автомобільного стартапу, який став би революційним продуктом не тільки на ринку США, але і у всьому світі. За його плечима вже було кілька успішних реалізованих проектів, тому Тарпеннін і Еберхард були на 100% впевнені в тому, що Маск – саме та людина, яка потрібна їм для досягнення мети. Ілон вклав у проект власних $6,5 млн і автоматично став головою ради директорів Tesla. По закінченню року компанія почала вимагати нових вкладень, на цей раз Маск вклав у проект ще $13 млн, але цих коштів вистачило лише на два роки.

Якраз до цього часу Tesla уклала угоду і з відомою компанією Lotus, а для запуску свого дебютного авто вибрала модель під назвою Roadster. І знову компанія вимагала вливань, на цей раз Маск вклав чергові $40 млн, заручившись підтримкою венчурного фонду Technology Partners. Однак до виходу свого першого серійника компанія виявилася не готовою, тому в 2006 році Tesla продемонструвала свого первістка на закритому показі. Офіційно компанія презентувала автомобіль тільки в 2007 році.

Банкрутство і криза

Але торжество Маска тривало зовсім недовго – в 2007 році прийшла економічна криза, яка змусила Ілона поступитися місцем президента компанії підприємцю Зеєв Дрора. У цей період компанія перебувала в збитковому стані і як ніколи була близька до банкрутства. За період з 2007 по 2008 роки Маск інвестував в компанію ще $70 млн, ну а Зеєв Дрора, в свою чергу, скоротив штат співробітників на 10%, завдяки чому компанія залишилася на плаву і навіть почала приносити прибуток.

Хитрий Ілон, розуміючи, що ситуація в компанії нарешті починає стабілізуватися, запропонував Дрора зайняти пост віце-президента, розраховуючи зайняти своє колишнє крісло. Однак ця ідея не припала до смаку Дрора, і вже через рік він покинув Tesla Motors. А сам Ілон вирішив, що компанія має потребу в новому автомобілі, який викличе справжній фурор. І ним став концепт, продемонстрований в 2009 році – автомобіль Tesla Model S.

Компанія активно налагоджувала власне виробництво, завдяки чому змогла значно зменшити базову вартість модельного ряду Model S зі $100 тис. до $62,4, тим самим перейшовши з сегмента нішевих авто в більш доступний для американців. Однак компанія як і раніше вимагала інвестицій, тому в 2009 році Tesla Motors уклала стратегічне партнерство з компанією Daimler AG. Частка акцій в 10% була оцінена в $50 млн, однак і цього було мало. Тому Маск провів переговори з американським урядом у червні 2009 року, в результаті яких отримав кредит в розмірі $ 465 млн.

Вихід на ринок електрокара Tesla Model S приніс неймовірний успіх компанії, його продажі дозволили Tesla Motors стати фінансово незалежною. Вихід фірми на міжнародну акціонерну біржу в 2010 році також посприяв зміцненню її положення. Всього за 4 роки вартість акцій Tesla зросла на 1 229%. І вже в 2013 році компанії вдалося раніше терміну погасити виданий урядом кредит.

Наш час

Ринкова капіталізація Tesla станом на 1 липня 2020 року сягнула $209 млрд – компанія стала найдорожчим автовиробником у світі, обігнавши такі концерни, як Toyota, General Motors Company і Ford Motor Company. Акції Tesla за рік подорожчали в 5 разів – з $230 за штуку до $1128. Сьогодні ж акції Tesla торгуються на рівні $387.

Ілон Маск, в свою чергу, увійшов до першої десятки рейтингу мільярдерів Forbes, зайнявши 8 позицію і обігнавши голову ради директорів Berkshire Hathaway Уоррена Баффета. І Маск явно не планує зупинятися на досягнутому, кожен раз дивуючи громадськість реалізацією своїх амбітних проектів – чого тільки вартий запуск корабля Crew Dragon.

Що ж стосується подальших планів Ілона Маска щодо майбутнього концерну Tesla, у найближчі 5 років він пообіцяв створити абсолютно енергонезалежний автомобіль. Можливо, що інженери компанії візьмуть за основу напрацювання великого Ніколи Тесли і розкриють секрет отримання енергії з ефіру.