Новини Maanimo

З 1 липня банки будуть блокувати підозрілі перекази клієнтів

Норми оновленого закону «Про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення» № 361-IX і положення НБУ «Про здійснення банками фінансового моніторингу» № 65 від 19.05.2020 р змінили деякі процеси контролю в частині: переказів коштів, проведення віддаленої ідентифікації та верифікації, передачі інформації публічним особам, кінцевим бенефіціарним власникам, зупинення операцій і т. п.

«Банки в посиленому режимі забезпечують зміни не тільки внутрішніх нормативних документів, а й навчають персонал і намагаються максимально автоматизувати в АБС оновлені контролі з фінансового моніторингу з огляду на внесені зміни», – розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Також вона зазначила, що вже сьогодні в банках є відповідні налаштування виявлення ризику клієнтів, однак зміни законодавства в сфері фінансового моніторингу викликали необхідність доопрацювання програмного забезпечення з залученням IT-фахівців, проведення тестування систем, для чого потрібен додатковий час.

З ініціативи банків НАБУ провела обговорення з Нацбанком про можливість перенесення термінів автоматизації враховуючи навантаження на банки.