Новини Maanimo

Як курс долара вплинув на ринок нерухомості в Україні

За словами експертів, ринок нерухомості в Україні як первинної, так і вторинної, дуже чутливий до валютних коливань.

Якщо первинка при зростанні курсу долара дорожчає, оскільки зростають ціни на будматеріали та енергоносії, то квартири на вторинному ринку поступово знижуються у ціні. Така особливість пов’язана з українською економікою. Коли долар зростає, а гривня падає, купівельна спроможність громадян автоматично знижується. І для того щоб ринок продовжував жити, необхідно знижувати ціни.

На сьогоднішній день курс долара більш-менш стабілізувався. Проте, якщо він знову поповзе нагору, тоді ціни на вторинне житло ще більше впадуть. Якщо валютні коливання продовжаться, очікувати зниження цін не варто. Деякі власники житла у січні відкликали свої пропозиції щодо продажу, тому що не хочуть продавати житло надто дешево.

При цьому ціни на житло бізнес-сегменту продовжують зростати. За січень ця нерухомість зросла в ціні на 4%, досягнувши 63 300 гривень за квадратний метр. Вартість житла преміум-сегменту в січні підросла до 93 500 гривень і виявилася на 2% вищою за грудневу.

Нагадаємо, що за словами засновника та керуючого партнера групи компаній Concept Group Михайла Підвисоцького, поки не настане тепла пора року і не розпочнеться діловий сезон, собівартість будівництва не продемонструє суттєвого зростання.