Новини Maanimo

Виграють не всі: в МВФ розповіли про особливості відновлення економіки в 2021-22 рр.

Світова економіка відновлюється, але при цьому розширюється розрив між багатими і бідними країнами, зазначає Гіта Гопінат, яка очолює Дослідницький департамент МВФ.

Так, зазначають у Фонді, розрив між державами з розвиненою економікою і ЕМ продовжує зростати: перспективи розвинених країн на 2021-й покращилися на 0,5 в.п., тоді як прогнози для ринків, що розвиваються, переглядаються у бік пониження.

Дана тенденція, пояснюють в МВФ, обумовлена ​​стриманою оцінкою перспектив країн Азії з ринками, що формується.

Що ж стосується прогнозів на 2022-й, то, заявляють у Фонді, зростання глобальної економіки очікується на рівні 4,9% (замість 4,4%, зазначених у попередньому огляді). Перспективи розвинених країн наступного року МВФ також оцінює вище за перспективи ЕМ.

Так, якщо на тлі пандемії доходи на душу населення в багатих країнах впали на 2,8% (в порівнянні з докризовими роками), то в країнах, що розвиваються, втрати оцінюються на рівні 6,3% на рік.

Варто зазначити, що в розвинених країнах частка повністю вакцинованих громадян становить 40% населення, тоді як в країнах з ринком, що формується, йдеться про 11%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, згідно з прогнозом Swiss Re, за підсумками поточного року світова економіка зросте на 5,8%.