Новини Maanimo

У НБУ розповіли, наскільки серйозними можуть бути наслідки зимового карантину для економіки

На думку заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, цілком імовірно, що карантинні обмеження цієї зими матимуть набагато менші наслідки для економіки порівняно з попередніми обмеженнями, які запроваджувалися в Україні.

Пов’язано це, на думку фахівця, з тим, що вітчизняний бізнес пристосувався до роботи в режимі онлайн, а також з поступовим зростанням кількості вакцинованих, завдяки якому як підприємці, так і населення можуть продовжувати роботу в нових умовах.

У той же час, додає Сергій Ніколайчук, карантинні обмеження, що вводяться у зв’язку з пандемією COVID-19, мають різний вплив на попит та пропозицію на ринку.

Так, пояснюють у Нацбанку, якщо під час перших хвиль пандемії 2020-го вони значно придушили і попит, і пропозицію, то у другій половині минулого року попит, з урахуванням поступової адаптації населення до обмежень, відновився й досі залишається стійким.

Водночас, зазначає Сергій Ніколайчук, відновлення пропозиції відбувається повільніше через проблеми з постачанням у світі.

«Дисбаланс попиту та пропозиції на ринку генерує інфляційне середовище на глобальному рівні, що позначається і на українській економіці», – додав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України у 2021 році з 3,8% до 3,1% з огляду на негативний вплив пандемії та наслідки різкого підвищення цін на газ.