Новини Maanimo

Співпраця з МВФ і падіння ВВП України: в J.P. Morgan озвучили нові прогнози

Згідно з даними, опублікованими в свіжому огляді J.P. Morgan, ВВП України в поточному році скоротиться на 4%. При цьому показник середньорічної інфляції в 2020 році складе 2,6%, а до грудня досягне 3,5%. Експерти також прогнозують різке зростання профіциту поточного рахунку платіжного балансу: згідно з їхніми очікуваннями, показник складе 5,7% ВВП.

Що ж стосується прогнозу на наступний рік, то аналітики J.P. Morgan розраховують на 6%-е зростання української економіки при інфляції 4%. Дефіцит поточного рахунку в 2021 році прогнозується на рівні 1,5% ВВП.

Варто зазначити, що на початку липня експерти банківського холдингу очікували на падіння ВВП України за підсумками поточного року на рівні 4,7% з профіцитом поточного рахунку 0,5% ВВП, а також відновлення економіки в 2021-му на 6% при профіциті 0,1% ВВП.

Курс гривні, за підрахунками J.P. Morgan, до кінця року становитиме 28 грн/$, в той час як до кінця I кварталу 2021-го очікується його ослаблення до позначки 28,5 грн/$. У квітні-червні наступного року курс може впасти до 29,5 грн/$, а до кінця III кварталу 2021 року – до 30 грн/$.

Надходження другого траншу за програмою stand-by від МВФ, згідно з прогнозом J.P. Morgan, варто очікувати в грудні поточного року. На думку експертів, виділення коштів буде відкладене до затвердження держбюджету-2021.

Нагадаємо, раніше експерти ICU переглянули прогноз падіння ВВП України в 2020 році. Згідно з новими даними, скорочення показника за підсумками року складе не 6,7%, як очікувалося раніше, а 5,7%.