Новини Maanimo

Пік інфляції припав на вересень 2021-го, – НБУ

Минулого року інфляція очікувано перебувала вище за цільовий діапазон 5% ± 1 п. п., визначеного Основними основами грошово-кредитної політики, але відхилилася від нього суттєвіше, ніж прогнозувалося.

Фактична споживча інфляція у грудні 2021 року залишалася вищою за прогноз, опублікований у жовтневому Інфляційному звіті. Що зумовлювалося посиленням впливу вторинних ефектів від подорожчання енергоносіїв та інших виробничих витрат на широкий спектр товарів та послуг.

Крім того, стрімке уповільнення інфляції наприкінці року стримувало посилення військової напруги на кордонах із Росією, що негативно вплинуло на очікування населення, бізнесу та інвесторів.

Коронавірус та подорожчання енергоносіїв, сировини та комплектуючих також відіграли свою роль. Додатковий тиск на ціни також спричиняло посилення заходів боротьби з викидами шкідливих речовин.

Інфляцію в країні підживлювали і внутрішні чинники, серед яких сталий споживчий попит, що підтримує зростання доходів населення та покращення споживчих настроїв, а також збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці.

Незважаючи на це, пік інфляції в Україні пройдено у вересні 2021 року – з жовтня вона поступово сповільнюється.

Нагадаємо, що у грудні річна інфляція в країнах Єврозони досягла 5%, що є для регіону історичним максимумом,