Новини Maanimo

Падіння ВВП України: Deutsche Bank і Мінекономіки озвучили свіжі прогнози

Згідно з даними, опублікованими в Emerging Markets Outlook 2021, скорочення ВВП України за підсумками поточного року складе 5,5%. Також аналітики Deutsche Bank прогнозують зростання економіки країни в наступні два роки на 3,5-4%, фіксацію Нацбанком облікової ставки на рівні 6% і виділення довгоочікуваного траншу МВФ на початку 2021 року.

У той же час, свіжий прогноз Мінекономіки України припускає падіння ВВП за підсумками року в межах 4,8% -5,0%. Також у відомстві повідомляють, що протягом перших десяти місяців 2020-го скорочення економіки сповільнилося з 5,5% (за підсумками січня-вересня) до 5,2%.

Зростанню показників, як і раніше перешкоджають такі фактори, як песимістичні настрої в лавах бізнесу і невизначеність навколо тривалості та характеру карантинних обмежень.

У Мінекономіки також прогнозують зростання ВВП України наступного року на рівні 4,6%, хоча в I кварталі 2021-го очікують на спад на 3%. До позитивного тренду, за словами міністра Ігоря Петрашка, економіка повернеться в другому півріччі наступного року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що аналітики агентства Fitch Ratings переглянули прогнози зростання світового ВВП в 2021-22 рр. і анонсували стійке відновлення глобальної економіки з середини наступного року.