Новини Maanimo

Підсумки дня на Maanimo: доплата до субсидій, співпраця з МВФ і пенсії на картку

Цифра дня: 300 грн

Доплачуватимуть до кожної субсидії вже найближчим часом

Прорив дня: МВФ і Україна обговорюють розширення програми співпраці

Президент Володимир Зеленський поспілкувався по телефону з Крісталіною Георгієвою, директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду. Темою розмови була можлива додаткова фінансова підтримка України в умовах епідемії.

«Ми обговорили збільшення суми підтримки України з боку Фонду під час великих викликів для економіки, пов’язаних зі світовою пандемією. Україна усвідомлює, що сьогодні потрібно діяти активно і швидко, щоб мінімізувати негативний вплив пандемії і пов’язаних з нею обмежень на економіку і добробут громадян», – сказав Зеленський.

Сторони також вели розмову про розширення програми співпраці України і МВФ, і про конкретні кроки щодо імплементації цієї програми.

Прес-служба президента також процитувала заяву Георгієвої, яка поки що не свідчить про однозначну згоду надати Україні допомогу, але підтверджує готовність робити кроки назустріч.

«Сьогодні провела дуже конструктивну розмову з президентом України Володимиром Зеленським та висловила нашу підтримку Україні, оскільки країна стоїть перед величезними викликами, спричиненими COVID-19», – повідомила голова МВФ.

Провал дня: Український бізнес вважає катастрофою зупинку роботи

Провідні бізнес-асоціації України написали спільну заяву, в якій назвали зупинку більшості нестратегічних підприємств передчасною і катастрофічною для економіки країни.

Союз українських підприємців, Європейська Бізнес Асоціація, Федерація роботодавців України, Український клуб аграрного бізнесу, асоціація «ІТ Ukraine», Бізнес 100 і СЕО club вимагають негайно залучити їх до розробки покрокового плану боротьби з наслідками епідемії.

Бізнес-спільнота впевнена, що держава не повинна брати рішень, не порадившись з профільними організаціями.

Як відзначили представники бізнесу, в порівнянні з іншими країнами Україна застосувала дуже жорсткі заходи, заборонивши міжнародне і міжміське сполучення, обмеживши рух міського транспорту, закривши громадські заклади і установи.

Бізнес стурбований тим, що держава планує ще розширити комплекс карантинних заходів, хоча такі дії можна порівняти тільки з тими, яких вчинили Італія і Китай, рятуючи найбільш постраждалі регіони.

Якщо в Україні заборонять діяльність підприємств, що не входять в перелік критичної інфраструктури, то це загрожує втратою мільйонів робочих місць і значними збитками для бюджету.

Асоціації також підкреслюють, що Україна повинна якомога швидше виконати свої зобов’язання перед МВФ, щоб отримати доступ до нової програми фінансування.

Крім того, необхідно скоротити витрати бюджету, зупинити фінансування держпрограм, а також забезпечити швидку і ефективну верифікацію одержувачів пенсійних, соціальних виплат і пільг, щоб не витрачати частину грошей «в нікуди».

Тим громадянам, які тимчасово залишилися без роботи через карантин, держава, на думку бізнесу, має забезпечити мінімальний дохід, не оподатковуваний податками.

Крім цього, слід простежити за тим, щоб було зупинено нарахування будь-яких фінансових санкцій всім підприємцям і компаніям, у яких є кредити в банках, як банківських, так і небанківських.

Цитата дня:

«Колеги з НБУ – я зараз дам Ваш телефон тим пенсіонерам, які застрягли в своїх будинках в селі і не можуть доїхати до райцентру щоб зняти гроші на життя. А Ви потім іншим поясніть як це зашибісь отримувати там гроші на карту, добре? У нас є рішення – і воно буде вже найближчим часом винесено на розгляд Кабінету міністрів: швидко переводити пенсіонерів в селах на отримання пенсій в Укрпошті», – глава правління «Укрпошти» Ігор Смілянський про пропозицію НБУ нараховувати пенсії тільки на картку.