Новини Maanimo

Підсумки дня на Maanimo: зростання в рейтингу мінімалки, високий рівень безробіття і гроші фермерам

Цифра дня: 700 млн грн.

Стільки виділили фермерам в 2019 році.

Прорив дня: У рейтингу зростання «мінімалки» Україна посіла 15 місце.

Аналітики інтернет-порталу Picodi склали рейтинг зростання мінімальної заробітної плати в 2019 році. У дослідженні порівняли 54 країни, Україна зайняла 15 місце, оскільки українська «мінімалка» за рік збільшилася на 13,2% до 157 доларів.

У Білорусі зростання мінімальної заробітної плати склало 13,6%, в Польщі – 14,9%, в Росії – 7,5%, а в Німеччині – 1,9%.

Перше місце в рейтингу зайняла Нігерія, де за рік «мінімалка» зросла на 64,8%.

Однак мінімальна зарплата нігерійців все одно залишається однією з найнижчих в світі, так як в еквіваленті становить 74 долари.

У деяких країнах, наприклад, в США, Іспанії, ПАР і Латвії, мінімальна зарплата не змінилася. Крім того, в Казахстані мінімальна оплата праці не змінилася, але сума, одержувана працівником на руки, знизилася, так як виріс страховий внесок.

У дослідженні порівнювалися суми, які люди, що працюють на мінімальну зарплату, реально отримують після того, як сплатять всі податки. Суму після сплати податків підрахували за допомогою місцевих податкових калькуляторів. Тому, хоча з 1 січня 2020 року офіційний показник мінімальної заробітної плати в Україні становить 4723 грн, реальна «мінімалка» дорівнює близько 3802 грн, або 157 доларів.

Для країн, де уряд встановлює диференційовану мінімальну заробітну плату для окремих адміністративних одиниць (Канада, В’єтнам, Таїланд), розрахували усереднений показник. Не враховувалися країни, де розмір заробітної плати визначається профспілками і де неможливо визначити загальний показник мінімальної зарплати.

У дослідженні також порівнюється вартість одних і тих же продуктів в різних країнах. Експерти підрахували, скільки відсотків доходу буде віддавати за базову продуктову корзину людина, яка отримує «мінімалку». Ціни на продукти взяли з сайту Numbeo, де тисячі користувачів з усього світу діляться відповідною інформацією.

Найвигідніше співвідношення цін на продукти до мінімальної зарплати в Австралії, Великобританії і Ірландії. Там вартість продуктового кошика становить від 7 до 7,3% від мінімальної оплати праці. У цьому рейтингу Україна посіла 40 місце, так як українці витрачають на продукти 42,1% від зарплати.

Провал дня: Рівень безробіття в Україні залишається одним з найвищих у Європі

Рівень безробіття в Україні залишається високим порівняно з іншими європейськими країнами.

Про це йдеться в “Огляді ринку праці” міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

“У регіональному розрізі за підсумком 9 міс. 2019 р. зменшення рівня безробіття населення у віці 15-70 років зафіксовано у всіх регіонах. Водночас рівень безробіття в Україні залишається високим порівняно з іншими європейськими країнами”, – зазначається в огляді.

Згідно з дослідженнями:

– рівень безробіття в Україні громадян у віці у віці 15-70 років у ІІІ кварталі 2019 року становив 7,3%;

– в Чехії цей показник був на рівні 2,1%;

– у Німеччині – 3,1%;

– в Іспанії – 13,9%.

Крім того, Україна знаходиться серед аутсайдерів за рівнем зайнятості населення в порівнянні з більшістю країн ЄС. У віці 15 років і старше рівень зайнятості в Україні становив 52,7%, у той час як в Нідерландах – 62,8%, Німеччині – 60,0%.

Найнижчий рівень безробіття за регіонами:

– у Харківській області (4,7%);

– Одеській (5,7%);

– Київській (5,7%) та м. Києві (5,7%).

Водночас, найвищий рівень безробіття зберігається у Донецькій (13,5%), Луганській (13,7%) та Кіровоградській областях (10,8%).

Нагадаємо, з 1 січня максимальний розмір допомоги з безробіття в Україні становить 8408 грн (4 прожиткові мінімуми для працездатних осіб), що на 380 грн більше, ніж в 2019-му. У грудні цей показник хочуть довести до 9080 грн (на 672 грн більше).

Цитата дня:

«Я тільки що звертався до Апарату. Мені надали повну інформацію. Є індексація заробітної плати народних депутатів. Проте вона зовсім не відповідає тим цифрами, про які пишуть у ЗМІ – про 100 тисяч, десь я бачив 150 тисяч. Зміна заробітної плати – близько 3 тисяч для народного депутата. Це пов’язано з прожитковим мінімумом», – заявив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков щодо чуток про підвищення депутатам зарплати до 100 тис. грн.