Новини Maanimo

Не підлягають приватизації: Кабмін склав список компаній, які залишаться під контролем держави

Згідно з рішенням Кабміну, в управлінні держави залишаються стратегічно важливі підприємства: їх налічується близько 600.

За словами Дениса Шмигаль, до списку об’єктів, що не підлягають приватизації, було включено держкомпанії, які забезпечують обороноздатність і енергетичну незалежність країни. Також до переліку увійшли підприємства, які є природними монополіями, і об’єкти, діяльність яких критично значима для українського суспільства.

Серед таких компаній прем’єр згадав «Нафтогаз», «Укрзалізницю», «Укренерго», «Енергоатом», «Укрпошту», «Укргідроенерго» та інші державні підприємства.

За словами глави уряду, в списку фігурує і «Південмаш», який повинен сконцентруватися на створенні і розвитку нових технологій для ринку космічного машинобудування та озброєнь.

Разом з тим, Денис Шмигаль зазначив, що чесна і прозора приватизація компаній, що не входять до даного списку, стане потужним поштовхом для розвитку економіки і бізнесу України, а передача неефективних підприємств в управління приватникам дозволить створити нові робочі місця і забезпечить отримання додаткових інвестицій.

Нагадаємо, в червні цього року Фонд держмайна України повідомляв про плани стосовно приватизації 1000 та ліквідації 1178 державних підприємств.