Новини Maanimo

Нацбанк зобов’язав колекторів бути ввічливими з боржниками

Нацбанк, зокрема, встановив відповідність кваліфікаційним вимогам для працівників колекторських компаній і осіб, яких вони залучають на підставі цивільно-правових договорів, а також ввів порядок застосування заходів впливу до учасників колекторського ринку.

У повідомленні сказано, що метою документа є забезпечення відповідального ставлення кредитодавців, нових кредиторів та колекторських компаній до всіх категорій споживачів. Зокрема, виключення випадків використання нецензурної лексики, погроз та морального тиску на споживача і інших осіб при врегулюванні простроченої заборгованості.

Нагляд за дотриманням вимог щодо етичної поведінки, встановлених законом «Про споживче кредитування» та нормативно-правовими актами НБУ, буде здійснюватися у формі безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.

У разі виявлення порушень встановлених вимог щодо етичної поведінки, Нацбанк буде застосовувати заходи впливу, зокрема накладати штрафні санкції.

Нагадаємо, що зростання ВВП України в 2021 році не перевищить 1%. Про це повідомив глава Комітету економістів України Андрій Новак.