Новини Maanimo

Колективний розум експертів: новий консенсус-прогноз для України

У наступному році очікується зростання на 2,4%.

Вперше випуск містить як консенсус-прогноз експертів, підготовлений ними на основі власних припущень і власного сценарію розвитку економіки, так і усереднене значення декількох прогнозних показників на основі єдиних припущень і єдиного консенсусного сценарію розвитку економіки.

Медіанне значення консенсус-прогнозу не є прогнозом Мінекономіки і не є урядовим прогнозом. Також не можна прирівнювати експертні оцінки до офіційних прогнозів установ.

Отже, крім оцінки зростання ВВП, аналітики вирішили, що інфляція в цьому грудні прискориться до 7% (прогноз Кабміну – 11,6%), а в наступному – сповільниться до 5,9%.

Середньорічний обмінний курс прогнозується на рівні 28,85 грн/дол в 2020 році і 30 грн/дол в 2021 році.

Чим довше триватиме карантин, тим гірше буде відновлюватися економіка.

Значущими зовнішніми ризиками для української економіки є дефіцит зовнішнього фінансування і звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталів, а внутрішніми – значне зростання дефіциту бюджету і касових розривів в ПФУ та інших фондах державного соціального страхування. При цьому стверджується, що збільшення дефіциту бюджету як мінімум до 6% – це необхідність.

Після завершення пандемії, на думку фахівців, поведінка людей зміниться несуттєво. Однак прискоряться процеси діджіталізаціі, роботизації і використання модальності «віддаленого робочого місця».

Прогноз розрахований на базі матеріалів, наданих експертами Мінекономіки, Мінфіну, Нацбанку, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Навчально-наукового інституту менеджменту безпеки Університету «КРОК», ДП «Держзовнішінформ», Міжнародного центру перспективних досліджень, Dragon Capital, ICU, УкрСиббанку та незалежної аналітичної платформи VoxUkraine.