Новини Maanimo

Економіка ЄС «втомилася» від відновлення – Bloomberg

Незважаючи на те, що європейська економіка відновлюється п’ятий місяць поспіль, темпи її зростання останнім часом помітно впали: загроза другої хвилі COVID-19 і занепокоєння ринків щодо впливу пандемії на глобальні показники не втрачають своєї актуальності.

До того ж, згідно зі свіжою статистикою, перспективи попиту на послуги в ЄС погіршуються другий місяць поспіль, в той час як виробничі очікування в промисловості протягом серпня-вересня практично не змінилися. Індикатор зайнятості в поточному місяці також сигналізував про досить слабке відновлення.

За словами старшого економіста ING Берта Колійна, економіка єврозони почала демонструвати «ознаки втоми від відновлення». З цієї причини фінансове зростання в регіоні може суттєво сповільнитися.

ЄЦБ, в свою чергу, вже висловив невдоволення поточною економічною ситуацією і готується до прийняття додаткових стимулюючих заходів. Нещодавно регулятор заявив про намір купити держоблігації та інші активи на суму близько €1,35 трлн до середини наступного року. Багато хто з експертів очікує, що до кінця року буде оголошено про розширення програми.

Нагадаємо, на думку валютного стратега Кіта Джакса, фонд відновлення ЄС збільшує шанси на довгострокове виживання європейської валюти, а «коктейль ЄЦБ» з негативних ставок і кількісного пом’якшення більше не спричиняє суттєвого тиску на євро.