Новини Maanimo

ЄБРР може збільшити капітал на €3-5 млрд для допомоги Україні

“Пропозиція від Ради директорів щодо обсягу підтримки ЄБРР для України та потенційного збільшення сплаченого капіталу буде передана Раді керуючих для ухвалення остаточного рішення до кінця 2023 року”, – відзначили в ЄБРР.

У банку наголосили, що збільшення капіталу дозволить здійснювати інвестиції такого характеру та масштабу без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році.

У разі схвалення це буде третім випадком, коли акціонери банку погодяться збільшити капітальну базу.

Акціонерами ЄБРР є 71 країна, а також ЄС та Європейський інвестбанк. Частка США становить 10,1%, Франції, Німеччини, Італії, Японії та Великобританії – по 8,6%, росії – 4%, Канади та Іспанії – по 3,4%, ЄС та ЄІБ – по 3%, Нідерландів – 2 ,5%, Австрії, Бельгії, Швеції та Швейцарії – по 2,3%, а решту – від 1,3% і нижче. На Україну припадає 0,8%.

У 2022 році ЄБРР надав Україні €1,7 млрд і залучив ще €200 млн від банків-партнерів, а загалом зобов’язався надати країні €3 млрд протягом 2022-2023 років. Для цього мобілізував €1,5 млрд. від 19 міжнародних донорів.

Основна увага банку в Україні у воєнний час зосереджена на підтримці енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні критичної інфраструктури, наданні фінансування торгівлі та підтримці приватного сектору.