Новини Maanimo

Dragon Capital різко погіршив прогноз зростання ВВП України в 2021 році

Через слабкі результати II кварталу – в квітні-червні економічний підйом склав 5,4% замість очікуваних 7-8% – Dragon Capital погіршила прогноз зростання ВВП України в 2021 році до 3,5%. Про це пише Інтерфакс-Україна, посилаючись на заяву гендиректора інвесткомпанії Томаша Фіали.

За словами експерта, результати II кварталу, оприлюднені Службою статистики, здивували як місцеві, так і глобальні банки. Фіала вважає, що однією з причин такої оцінки стало скорочення оптової торгівлі, яке за підсумками I кварталу прискорилося з 3,0% до 5,7%.

«Це дуже несподівана цифра, тому що всі суміжні сектори зростають, і роздрібна торгівля зростає доволі швидко. Виникає питання до того, як Держстат працює і складає ці звіти», – заявив в коментарі Томаш Фіала.

В Dragon Capital також зазначають, що дефіцит держбюджету в 2021 році складе близько 3,9% ВВП (при закладених в держбюджеті 5,2%), а серед головних ризиків вказують РФ, можливе погіршення кон’юнктури на сировинних і фінансових ринках та відкат в реформах.

Варто зазначити, що в середині липня Dragon Capital вже погіршувала прогноз зростання ВВП України в 2021 році з 5,3% до 4,6%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, згідно з даними свіжого звіту Oxford Economics, в 2021 році ВВП України зросте на 4%, а не на 4,4%, як вказувалося в липневому прогнозі.