Новини Maanimo

Ділові очікування бізнесу різко покращилися: в НБУ назвали «головних оптимістів»

Нацбанк представив результати травневого опитування підприємців, чиї настрої на тлі ослаблення карантинних обмежень помітно покращилися.

Так, за даними регулятора, індекс очікувань ділової активності, що розраховується щомісяця, в травні досяг позначки в 50,5 пункту, тоді як в квітні показник був зафіксований на рівні 46,9.

Секторний індекс підприємств промисловості минулого місяця зріс до 50,8 з квітневих 49.8. Представники галузі підвищили оцінки ділової активності на тлі поліпшення зовнішньої і внутрішньої кон’юнктури, продемонструвавши також оптимізм відносно обсягу виробленої продукції та нових замовлень (включаючи експорт).

Що ж стосується сфери послуг, то тут секторний індекс досяг позначки 50.7 (проти квітневих 48.8). Керівники компаній налаштувалися на підвищення тарифів, а також прогнозують зростання числа замовлень (як тих, що вже виконуються, так і нових) і збільшення обсягів послуг, що надаються.

Секторний індекс в сфері торгівлі в травні зріс до позначки 49.9 (в квітні показник становив 48.9): тут бізнес ставить на незначне зростання чисельності співробітників, а також прогнозує скорочення обсягів товарообігу, зниження торгової маржі і повільне зростання обсягу закупівель.

У той же час, настрої в лавах українських забудовників дещо погіршилися: керівники будівельних підприємств прогнозують зростання цін постачальників і вартості послуг підрядників, а також підвищення цін на власну продукцію. Секторний індекс в травні просів з квітневих 51.5 до 49.4. При цьому відносно обсягу нових замовлень, доступності послуг підрядників і обсягу закупівлі матеріалів тут налаштовані оптимістично, зазначають в НБУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що експерти Info Sapiens повідомили про поліпшення споживчих настроїв українців у квітні.