Новини Maanimo

Євросоюз виділить українським біженцям 2 млрд євро

Цю ініціативу започаткував ЄІБ разом із національними банками та інституціями Євросоюзу. Гроші, зокрема, спрямовуватимуть на забезпечення біженців, що тікають від війни в Україні, житлом та підтримку їхньої інтеграції в громаду. Ініціатива може також фінансувати потреби в галузі освіти, охорони здоров’я та інфраструктури.

Як зазначають в ЄІБ, ця ініціатива є лише першим кроком, а 2 млрд євро – це бюджет лише на перший рік, оскільки група розглядає подальші заходи, щоб допомогти державам-членам подолати наслідки російського вторгнення в Україну.

До втілення програми зокрема залучені польський держбанк Bank Gospodarstwa Krajowego, французький Groupe Caisse des Dépôts, італійський Cassa Depositi e Prestiti, іспанський Instituto de Crédito Oficial та німецький Kreditanstalt für Wiederaufbau. Також ініціативу підтримує ELTI – європейська асоціація державних національних банків та фінансових установ, що об’єднує 31 члена по всій Європі.

Нагадаємо, що на сьогодні Україна вже домовилася про підтримку на $10 млрд різними інструментами: кредитами, грантами, допомогою, проєктами.