Новини Maanimo

Україна забирає активи російських банків на $1 млрд

РНБО України найближчим часом може ухвалити рішення щодо вилучення активів українських дочірніх структур російських державних банків – «Міжнародного резервного банку» (раніше – Сбербанк) та Промінвестбанку.

Раніше центробанк відкликав ліцензії у «дочок» російського Сбербанку та «ВЕБ.РФ» (власник Промінвестбанку). З 2017 року банки працювали в Україні в обмеженому режимі – під санкціями РНБО, які забороняють виведення грошей на користь російських материнських структур.

Український парламент 1 квітня узаконив вилучення майна росіян, а через тиждень уряд вирішив експропріювати на користь держави корпоративні права та фінансові активи банків – гроші, цінні папери, права вимоги щодо кредитів.

На коррахунках двох російських банків в НБУ на 1 лютого (звітну дату до відкликання у банків ліцензій) було 653 млн грн, на рахунках в інших банках – 12 млрд грн, в ОВДП – 9 млрд грн, у депосертифікатах НБУ – 6 млрд грн. Загальна сума – 27,7 млрд грн. Ці кошти частково використані на виплати вкладникам банків із депозитами у межах гарантованої суми. За два тижні вкладники отримали 427 млн грн виплат.

ФГВФО очікує, що навіть після націоналізації частини активів банків та виплат усім кредиторам можуть залишитись надлишки. Сценарій націоналізації не цілого банку, а лише частини його активів дозволяє швидше отримати доступ до коштів і не повертати надлишки колишнім акціонерам – державі РФ.