Новини Maanimo

У Мінфіні порахували, скільки грошей необхідно Україні для покриття нагальних потреб

Марченко нагадав, що минулого тижня Світовий банк провів оцінку втрат України в результаті російської агресії і оголосив, що потреба в відновленні оцінюється на рівні $411 млрд.

«Найкритичніші потреби на 2023 рік становлять уже $14 мільярдів. Ми зараз активно займаємося пошуком можливих джерел, як нам профінансувати цю потребу», — сказав глава Мінфіну.

Він пояснив, що ця сума необхідна не тільки для відновлення житла, соціальної інфраструктури, шкіл, лікарень, дитячих будинків, а й для відновлення бізнесу, створення умов для його роботи.

Україна визначила п’ять пріоритетів для відновлення на цьому етапі: енергетична інфраструктура, гуманітарне розмінування, відновлення житла, критична та соціальна інфраструктура, підтримка малого та середнього бізнесу,— перерахував Марченко і зупинився коротко на кожній позиції.

З жовтня минулого року енергетична інфраструктура України зазнала 14 ракетних атак, пошкоджено майже половину електростанцій, поінформував Марченко, назвавши це «енергетичним терором». В останній час відновлено ключові можливості для постачання електроенергії, але залишається необхідність у ремонті знищеної інфраструктури, зазначив він.

За словами міністра, в Україні «мають ризик бути замінованими» 250 тис. кв. км – це більше території Великобританії. На розмінування цього року потрібно не менше $400млн.

За кордон вимушені були виїхати 8,1 млн українців, 5,4 млн стали внутрішніми переселенцями. Багато біженців хочуть повернутися додому, але просто нікуди. «Критично важливо знайти можливість побудувати житло, потреба оцінюється в $1,9 млрд», – сказав Марченко.

На відновлення мостів, доріг, навчальних закладів та іншої соціальної інфраструктури, за його словами, у 2023 році необхідно $5,7 млрд.

Україна не зможе поставити економіку на ноги без залучення інвестицій ззовні, констатував глава Мінфіну. Потребу в підтримці бізнесу експерти оцінюють у $2,7 млрд.

«Це найкритичніші питання»,— пояснив Марченко. Він відзначив важливість Міжвідомчої донорської координаційної платформи, одним із керівників якої є. Друге її засідання відбудеться 5 квітня. Обговорюватиметься, зокрема, звіт Світового банку про шкоду, заподіяну російською агресією Україні. Також планується підготувати конкретні проекти, які будуть представлені партнерам.

Створення 27 березня в Берліні Платформи по відновленню України Марченко назвав надзвичайно важливою подією: «Ми зацікавлені в розвитку таких платформ, залученні бізнесу в процес відновлення України».

Глава Мінфіну вказав на безпрецедентний масштаб загроз і викликів, перед якими стоїть Україна, яка змушена відбивати агресію країни, «яка вдесятки разів сильніша за нас економічно і фінансово». Але при цьому Україна вже рік бореться, в тому числі завдяки підтримці наших партнерів.

Одним із основних партнерів України по боротьбі за незалежність є федеральний уряд Німеччини, підкреслив Марченко. Він нагадав, що минулого року наша країна отримала від уряду ФРН $1,6 млрд грантової допомоги, а більше надали лише Сполучені Штати.