Новини Maanimo

Обсяг внутрішніх грошових переказів за рік виріс на 38,6%

Протягом минулого року через системи переказу коштів в Україну перевели 2,271 млрд доларів, або 21,94% від усього обсягу переказів.

Ще 3,85%, або 398 млн доларів вивели з України.

Основну частку в загальній сумі склали грошові перекази в межах країни, обсяг яких – 197,93 млрд грн, або 7,679 млрд доларів в еквіваленті.

Враховано дані всіх систем переказу коштів, створених як резидентами, так і нерезидентами, проте інформація про засоби, які були перераховані за допомогою банків, карткових платіжних систем, поштових відділень і неформальних каналів, не враховується.

У 2019 році на території України діяли 37 систем переказу коштів, з яких 30 були створені резидентами, а 7 – нерезидентами.

Середня сума переказу в межах України склала 314 грн, а в 2018 році – 241 грн. В основному, відправники переказів перераховували гроші в Київ.

На ринку внутрішньоукраїнських перекладів домінують системи, створені небанківськими установами (91% від усього обсягу переказів в цьому сегменті). Найбільше грошей в минулому році пройшло через NovaPay (ТОВ «Пост Фінанс»), Поштовий переказ (ПАТ «Укрпошта»), і Фінансовий світ (ТОВ «Українська платіжна система»).

За попередньою оцінкою НБУ, за рік обсяг переказів як за офіційними, так і неформальними каналами з України за кордон склав майже 12 млрд доларів, а в зворотному напрямку – майже 0,6 млрд доларів.

При цьому тільки через системи переказу коштів в Україну надійшло близько 2,3 млрд доларів, а з України вивели приблизно 0,4 млрд доларів.

Найчастіше в Україні перераховували гроші з США (18% всього обсягу переказів), Ізраїлю (14%), Італії (9%), Росії (7%) і Польщі (7%). Крім того, Україна отримувала грошові кошти ще з 219 країн (45%)

Найбільше переказів з України відправлялося в Росію (31%), Грузію (11%), Азербайджан (6%), Китай (5%), Узбекистан (5%) і ще 195 країн (42%).

Україна залишається країною-реципієнтом транскордонних переказів. Сума коштів, що надійшли в країну в 2019 році за допомогою міжнародних систем переказу коштів, майже в 6 разів перевищує суму коштів, які залишили країну.