Новини Maanimo

НБУ опублікував «Огляд банківського сектора» за IV квартал

В середині лютого середня ставка по кредитах для бізнесу становить вже 15% річних. Це означає, що є тенденція до відновлення корпоративного кредитування.

Ставки за споживчими кредитами знижуються повільніше, так як попит на такі кредити вище.

Відзначимо, що ставки за валютними кредитами в 2019 році досягли історичного мінімуму і продовжать знижуватися в 2020 році. У той же час, рівень доларизації кредитного портфеля банків зменшився до 40,7%.

Одночасно з кредитами дешевшають депозити.

Вартість 12-місячних гривневих депозитів для фізосіб за четвертий квартал 2019 року знизилася на 0,7 п.п. до 15,1% річних, і ця тенденція продовжилася в січні 2020 року. Вартість 12-місячних доларових депозитів для населення зменшилася за квартал на 0,6 п.п. до 2,6% річних. Гривневі вклади бізнесу за цей період подешевшали на 2,7 п.п. до 10,3% річних.

Проте, обсяги депозитів продовжують зростати. Протягом кварталу бізнес збільшив обсяг вкладів на 16,2%, в річному вимірі – на 19,5%. Гривневі вклади населення зросли на 8,4% за квартал і на 17,5% за рік у всіх групах банків. Валютні вклади населення в доларах зросли на 6,4% за квартал і на 15,4% за рік.

Також регулятор додав, що в грудні помітно зросли вкладення банків в депозитні сертифікати. Цьому сприяв надлишок вільної ліквідності у банків, обумовлений надходженням значного обсягу коштів на корпоративні рахунки в останній місяць року. В основному, це ті кошти, які НАК «Нафтогаз України» отримав від Газпрому.

В НБУ підкреслюють, що банки дотримуються вимог до рівня капіталізації і сформували додатковий резерв в розмірі 0,625% від основного капіталу. До кінця року розмір буфера у всіх банках повинен бути збільшений до 1,25%. Крім того, системно важливі банки мають до кінця року створити спеціальний буфер.