Новини Maanimo

НБУ обговорив з банками дії в період карантину

Глава НБУ Яків Смолій повідомив, що Нацбанку в даний час має прямий контакт з Європейським центральним банком.

Також регулятор веде переговори з Міжнародним валютним фондом, обговорюючи як нову програму розширеного фінансування, так і невідкладну фіндопомогу, яку МВФ надає країнам з низьким рівнем доходу і економікам, що розвиваються, тобто тим державам, що страждають від епідемії коронавіруса найбільше. Смолій уточнив, що результати переговорів будуть зрозумілі протягом найближчих тижнів.

Перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова нагадала, що Нацбанк знижує регуляторне навантаження на банки шляхом відстрочки стрес-тестування та впровадження буферів капіталу, а також шляхом скасування виїзних перевірок банків. Крім того, за словами Рожкової, НБУ планує перенести термін подання річної фінзвітності банків і оцінити бізнес-моделі банків пізніше, ніж очікувалося до карантину.

Рожкова окремо прокоментувала позицію НБУ щодо позичальників. Для всіх кредитів, які 7 березня були чинними і обслуговувалися, в період карантину застосують пільговий режим. За прострочення кредитів не будуть нараховувати штрафи і пені до 30 квітня. Незабаром будуть розроблені спеціальні підходи для підприємств, що опинилися на межі зупинки роботи.

Заступник глави НБУ Олег Чурій підкреслив, що НБУ ввів довгострокове рефінансування для підтримки кредитування і ліквідності банківської системи, також він стверджує, що найближчим часом регулятор вирішить проблему з дефіцитом готівкової валюти. Для цього НБУ закупив готівкові кошти в євро і збирається провести аукціон, продаючи готівкову валюту за безнал. Чурій додав, що НБУ домовляється з контрагентами з США, щоб закупити партію валюти в доларах.

Заступник глави НБУ Сергій Холод анонсував скасування тарифів за підкріплення банків готівкою, а також тимчасове скасування тарифів в Системі електронних платежів (СЕП), оскільки необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові. За словами Холода, також важливо знизити тарифи на інтерчейндж.

Поки триває карантин, Нацбанк буде проводити подібні наради з банківським співтовариством не рідше одного разу на 10 днів.