Новини Maanimo

Мінфін хоче ввести спеціальний податок на прибуток підприємств

На зустрічі з представниками бізнес-співтовариства 25 червня міністр фінансів Сергій Марченко, заступники міністра Світлана Воробей і Юрій Драганчук, а також директор Департаменту митної політики Олександр Москаленко відповідали на найактуальніші питання на тему податкової та митної діяльності.

Світлана Воробей відзначила, що зараз у Верховній Раді є законопроекти про введення податку на виведений капітал. Хоча це важлива і перспективна ініціатива, але відразу після запуску НнВК може спровокувати втрати бюджетних надходжень.

За попередніми оцінками, якщо цю ідею реалізують в 2021 році, то в короткостроковій перспективі бюджет може втратити близько 53 млрд грн.

«Приймати модель податку на виведений капітал в чистому вигляді в умовах, в яких держава існує сьогодні, неможливо. Тому ми пропонуємо запровадити спеціальний податок на прибуток підприємств для платників в межах окремих регіонів, в яких є незначні надходження цього податку», – стверджує Воробей.

Експерти вважають, що сума втрат після введення такої моделі оподаткування може скласти приблизно 1 млрд грн в перший рік після старту, але зате це дасть додаткові стимули для розвитку бізнесу і не так сильно вплине на бюджет.

Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на прибуток підприємств» вже опубліковано на сайті Мінфіну.

Також на заході обговорювалася ефективність митниці і йшлося про посилення заходів для запобігання корупції. Зокрема, була озвучена думка про необхідність гідної оплати праці митників, яких планують поступово переводити на контрактну службу. Восени буде проведена атестація, і тоді можна буде підвищувати базову зарплату і виплачувати бонуси.

Нагадаємо, в січні – травні до бюджету надійшло 292,3 млрд грн податкових надходжень. Це на 11,2 млрд грн, або на 4% більше, ніж в січні – травні 2019 року.