Новини Maanimo

ЄС вивчає передачу Україні €15 млрд доходів від заморожених російських активів

Зокрема, чиновники працюють над тим, як передати Києву російські суверенні активи, рух яких зупинено західними санкціями, але країни ЄС побоюються несприятливих наслідків і зосереджені на прибутках, які отримують фінансові установи, володіючи активами.

Сьогодні, 10 січня, представники держав-членів зустрічаються, щоб обговорити нещодавню пропозицію, яка передбачає залучення для України 15 млрд євро із заморожених активів росії.

Такі країни як Німеччина, Франція та Бельгія, де зберігається основна частина €210 млрд, заморожених у Європі, побоюються переходу від простого убезпечення доходів фінансових установ до фактичної конфіскації.

“Послухаємо експертів на цю тему, у тому сенсі, що в якийсь момент існує зобов’язання відшкодувати збитки Україні, але, звісно, потрібна правова база”, – заявив прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо.

Бельгія тільки-но прийняла на себе обов’язки головування в Європейській раді терміном на шість місяців і очолює переговори. Однак деякі чиновники стурбовані тим, що країна, в якій застряг €191 млрд, що належить росії, може виявитися не найкращим посередником.

“Бельгія обіцяла продовжити роботу, але відчувається, що вона не палить бажанням це робити”, – сказав один дипломат ЄС.

Де Кроо припустив, що Бельгія не ветуватиме використання активів, якщо інші країни погодяться.