Новини Maanimo

Економіка впала через зміцнення гривні в 2019 році, – Петрашко

Відзначимо, що міністр підтримує політику Нацбанку по гнучкому обмінному курсу, однак вважає, що курс використовувався для маніпуляцій.

«Ми розуміємо, що минулого року посилення курсу до 23,5 гривень/долар, по суті, заклав основу для падіння нашої промисловості і ВВП», – сказав він.

Петрашко вважає, що в минулому році НБУ недостатньо викуповував валюту і поповнював резерви, тим самим дозволяючи гривні зміцнити позиції. Він пояснив це тим, що, коли курс коливається з 28,5 грн і йде в 23 грн/долар, це має катастрофічні наслідки для експортно-орієнтованої промисловості України.

Міністр підкреслив, що коливання курсу вивело маржу в непродуктивний сектор. За його словами, не можна було допускати ситуацію, коли прибутковість по ОВДП зашкалювала і доходила до 30%, за відсутності будь-якого ризику. Він вважає, що через курс безпідставно відібрали гроші у промисловців і аграріїв, не поповнили резерви, хоча могли зробити це.

На думку Петрашко, падіння ВВП заклав саме Нацбанк своєю нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням в четвертому кварталі грошей з реального сектора економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори.

Він додав, що НБУ утримував занадто високу облікову ставку, щоб певні структури могли займатися спекуляціями на ринку ОВДП і подібними речами.

Нагадаємо, що новий голова Нацбанку аносував зниження облікової ставки, щоб здешевити кредити для споживачів.