Новини Maanimo

Банки України планують запустити нові послуги

Співпраця відбуватиметься за такими напрямками, як введення інструментів дистанційної ідентифікації клієнтів, дистанційного укладання договорів з фізособами (часто не мають електронних підписів), віддаленого кваліфікованого електронного підпису, а також розвиток інноваційних технологій у фінсфері.

«У співпраці з Мінціфри ми не плануємо обмежуватися заздалегідь визначеним колом технологій. Інновації в тому й полягають, що вони відкривають шлях до впровадження раніше невідомих методів або освоєння принципово нових сфер діяльності», – заявила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Крім того, закон і технології вже дозволяють банкам працювати з клієнтами віддалено. Однак існують певні вимоги і етапи взаємодії, коли вибудувати модель повністю дистанційного обслуговування банком клієнтів на даний момент неможливо. У цих випадках клієнтам доводиться фізично приносити у відділення паперові документи. Тому необхідно позбавити клієнтів від будь-якої подібної необхідності.

«Ці питання також є предметом проекту Paperless 2.0, який ми нещодавно ініціювали. Однак їх не вирішити виключно на рівні постанов або інструкцій банківського регулятора. Тому підтримка з боку Мінціфри – органу влади, відповідального за комплексну цифрову трансформацію нашої держави, дуже важлива», – каже Олена Коробкова.

Варто зазначити, що міністерство може допомогти спростити комунікацію та координацію роботи банківського співтовариства з органами влади. Крім того, це полегшить внесення змін до законів, необхідні для повної та ефективної діджіталізаціі банківського сервісу.