Новини Maanimo

Бізнес вважає, що долар не буде дорожче 27,5 грн

Індекс ділових очікувань за підсумками четвертого кварталу склав 112%, тобто знизився в порівнянні з попереднім результатом, який становив 115,3%.

Підприємці прогнозують річну інфляцію на рівні 7%, хоча раніше очікували до 7,5%.

Зросла кількість компаній (до 69,2%), які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом року. Лише 2,2% компаній планує скоротити заробітну плату.

Більше третини компаній (36,6%) прогнозують зростання обсягів продажів товарів і послуг протягом року, і лише 13,1% очікують їх зниження, в основному це підприємства, що працюють в сфері будівництва. Поліпшення свого фінансово-економічного стану протягом року очікують 28% компаній, погіршення – тільки 9,4%.

Найменш оптимістично налаштовані підприємства, що займаються енерго- і водопостачанням. Основними факторами, які обмежують здатність нарощувати виробництво, залишаються занадто високі ціни на сировину, матеріали і енергоносії.

Частка компаній, які планують залучати кредити протягом наступних 12 місяців, зменшилася до 41,9% (у попередньому кварталі – 43,4%). При цьому три чверті компаній (75,7%) вважають за краще займати в гривні.

Нагадаємо, що Європейська Бізнес Асоціація в грудні опитувала топ-менеджерів компаній, щоб з’ясувати, наскільки змінилося бізнес-середовище в Україні і скласти Індекс інвестиційної привабливості. Індекс склав 2,95 балів з 5 можливих і продовжує перебувати в негативній площині.