Новини Maanimo

Ідея Банк посів 13 позицію у списку 20 найбільш надійних банків України за версією журналу Новое Время

Видання зазначає, що традиційно для останніх років найнадійнішими є банки з іноземним капіталом та держбанки. «Їм ще належить постаратися, щоб продовжувати нарощувати прибуток на тлі падіння процентних ставок», – йдеться в редакційному матеріалі.

Щодо змін та тенденцій на ринку в поточному році редакція зазначає, що економічна криза в 2020 – єдина в історії України, яка не супроводжувалася фінансовими бідами.

Серед основних тенденцій на ринку зазначається зростання частки комісійних у загальних доходах банків (з 20% до 25% по системі). І прогнозується подальше зростання доходів від обслуговування платіжних карток і карткових кредитів, у той час як прибутковість операцій із готівкою падає, а перед банками стоїть завдання скорочення витрат.

Зниження облікової ставки НБУ спричинило зниження ставок – спочатку за депозитами, потім – йза кредитами для населення, на черзі – зниження ставок по іпотеці. При цьому банкіри в коментарях до статті зазначають, що «середовище низьких процентних ставок можливе лише за умови макрофінансової стабільності, яка покриває витрати на ризики і частково компенсує зменшення прибутковості банківської діяльності».

Зараз перед банками стоїть завдання – знизити вартість фінансування і змінити структуру доходів: збільшити частку доходів від послуг, а не від кредитування.

«У подібній ситуації більш успішними стануть банки, оптимізувати операційні витрати, в чому їм повинна допомогти прискорюється цифровизация бізнесу і сфери фінпослуг», – зазначає редакція. Та додає: «НБУ підштовхує банки до інновацій за допомогою введення нових вимог до капіталу, до життєздатності бізнес-моделей банків, а також змінюючи рівень відсоткових ставок і оцінку тиску операційних витрат на прибутковість. (…) І все таки головне завдання для банків зараз – зниження витрат. Подальша оптимізація бізнесу стане новим, часто вимушеним етапом у розвитку банківського сектора».

Рейтинг складений на підставі дослідження інвестиційної компанії Dragon Capital. Ідея Банк входить в даний рейтинг вже впродовж 7 років, його позиції в рейтингу від року до року – у другій десятці, кілька разів банк посідав 6 і 7 позиції.

При складанні рейтингу враховувалися такі показники:

Ідея Банк Україна працює на ринку з 1989 року. За 31 рік практики банк сформував ділову репутацію надійного фінансового партнера, який пропонує споживачам продукти і сервіси європейської якості. Ідея Банк входить в європейську фінансову групу Getin Holding S.A. (Польща). Getin Holding S.A. (Польща) належить 100% акцій банку.