Новини Maanimo

Зеленський продовжив мораторій на стягнення майна за валютними кредитами

Так, документ передбачає продовження до 21 квітня 2021 року дію мораторію на стягнення майна (майнових прав), якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об’єктом незавершеного житлового будівництва.

Як пояснили в ОП, мораторій продовжено, враховуючи ситуацію, в яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, і, як наслідок, неможливість платити кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом.

Крім того, закон встановлює заборону на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з громадян, у яких є зобов’язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, і заборона кредитним установам відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

На Банковій наголосили, що закон сприятиме захисту майнових прав громадян, з огляду на погіршення їх фінансового становища через спалах коронавирусной хвороби і впровадження в зв’язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов’язання за кредитними договорами в іноземній валюті.