Новини Maanimo

Збитки економіки України від війни сягнули $600 млрд

З початку війни між Росією та Україною, за даними аналітичної оцінки Київської школи економіки (KSE), документально підтверджені пошкодження об’єктів житлової та нежитлової нерухомості та іншої інфраструктури на 13 червня поточного року склав понад $95,2 млрд. Про що свідчать аналітичні дані з офіційного сайту, підготовленого до Конференції з відновлення України в Лугано (Швейцарія).

Загальні непрямі збитки економіки України оцінюються в $126,8 млрд або 3,7 трлн грн.

Станом на 13 червня загальна сума збитків, завданих об’єктам житлової та нежитлової нерухомості та іншої інфраструктури налічує понад $95,5 млрд (2,6 трлн грн).

Найбільша частка у загальних збитках припадає на житлові будинки (39%, або $36,8 млрд) та інфраструктурі (33% або $31,3 млрд). Збитки бізнес-активам становлять щонайменше $8 млрд і вони швидко зростають. Ще $4,3 млрд – це збитки аграрного сектора.

Пошкодження об’єктів бюджетної сфери — об’єктів та установ соціальної сфери, освіти, науки та заклади охорони здоров’я, культурні, спортивні споруди, адмінбудівлі — становлять $6,7 млрд.

За оцінкою команди KSE, загальна сума потреб на реконструкцію знищеної в Україні економіки та інфраструктури становить $164,9 млрд (4,8 трлн грн). Водночас оцінка в потребах у відновленні не враховує загальні втрати економіки від війни (втрати ВВП, інвестиції, праця тощо).

Нагадаємо, що для допомоги у відновленні України Швейцарія посилить підтримку держави до більш ніж 100 млн франків і виділить 15 млн франків на цифрову трансформацію.