Новини Maanimo

Законопроект про ріелторську діяльність: нова спроба залізти українцям до кишені?

Цілком можливо, що незабаром українці втратять право розпоряджатися власною нерухомістю, оскільки народні депутати зареєстрували законопроект № 3618, що регулює ріелторську діяльність. Як відзначають автори законопроекту, їх дітище допоможе вивести галузь із тіні і, звичайно ж, поповнити державну скарбницю.

Про що закон?

Більшість ініціаторів законопроекту – представники партії «Слуга народу». У їх числі 9 з 11 членів профільного комітету Верховної Ради, який буде розглядати законопроект. Суть поданої ініціативи полягає в тому, що власники об’єктів нерухомості зможуть здійснити операцію купівлі-продажу або передачі/взяття в оренду житла тільки за допомогою ріелтора.

Крім того, фахівці з підбору та продажу нерухомості будуть зобов’язані вносити інформацію за договорами в Єдину інформаційну базу, вартість такої послуги поки тримається в таємниці. Цікаво, що договори, які не зареєстровані в єдиній базі, не вважатимуться законними. Сама ж база буде публічною і доступною онлайн.

Передбачається, що створення єдиної бази забезпечить систематизацію і швидкий пошук перевіреної інформації про нерухомість (цінової, технічної, юридичної), що дозволить скоротити кількість тіньових і шахрайських операцій. Таким чином, будь-які операції з об’єктами нерухомості будуть здійснюватися під суворим наглядом держави.

Ще одне не найприємніше для українців нововведення – примусова паспортизація об’єктів нерухомості, яку проводитимуть ріелтори. Це означає, що елементарно виставити квартиру на продаж на одному з популярних сайтів буде неможливо без номера паспорта. За невиконання даної вимоги продавець отримає чималий штраф в розмірі 47,2 тис. грн.

Несолодко доведеться і самим ріелторам – щоб залишитися в професії, фахівцям потрібно буде пройти профпідготовку, а потім здати кваліфікаційний іспит. Ріелтори, які пройшли атестацію, будуть занесені до Єдиного реєстру ріелторської діяльності.

Приймати екзамени будуть члени Національної федерації фахівців в сфері ріелторської діяльності. До складу комісії увійдуть фахівці, яких будуть делегувати профоб’єднання. Ця федерація також стане власником Єдиного реєстру. Цікаво, що за роботу без ріелторських свідоцтв передбачено покарання у вигляді штрафу, сума якого варіюється від 8,5 до 17 тисяч гривень з конфіскацією прибутку. За повторне порушення ріелтор заплатить від 17 до 34 тисяч гривень і також позбудеться прибутку.

Що думає громадськість?

Реакція професіоналів в сфері продажу нерухомості неоднозначна: деякі частково підтримують новий законопроект, інші ж повністю заперечують його право на існування, називаючи монопольним, антиринковим і антипідприємницьким.

Асоціація фахівців з нерухомості повністю підтримує саму ідею детінізації галузі, але вважає, що ця редакція законопроекту несе істотні ризики для ринку нерухомості, а також сприяє появі корупційних схем. Фахівці впевнені, що новий закон стане чиєюсь величезною годівницею, і кошти, отримані від його впровадження, підуть не в бюджет, а на депутатські офшорні рахунки. Крім того, ріелтори бачать в законопроекті і порушення конституційних прав українців вільно розпоряджатися своїм майном.

Редакція нового закону означає, що будь-який українець тепер змушений буде звертатися до ріелтора не з метою самого продажу нерухомості, а для того, щоб отримати паспорт і доступ до бази, що може привести до спекуляцій з боку фахівців з нерухомості. Оскільки єдиного прейскуранта на послуги ріелторів поки немає, це означає, що вони зможуть торгувати цим доступом. Також закон передбачає, що комерційні контракти, укладені між агентом і продавцем, будуть поміщені в єдину базу, а разом з ними і персональні дані клієнтів.

Ще один проблемний момент стосується атестації ріелторів. Цікаво, що в законі немає інформації про необхідність наявності вищої спеціалізованої освіти у ріелторів. Цілком можливо, що дорогу в цю діяльність отримають навіть випускники середніх шкіл, у чиїх батьків достатньо коштів, щоб заплатити за кваліфікаційний іспит. Ріелтори впевнені, що документ спеціально активно лобіюється нардепами.

Законопроект, що просувається в Раді, викликав хвилю обурення серед українців. Вони не бачать сенсу у співпраці з ріелторами, оскільки вважають їх звичайними посередниками між власником і покупцем, які беруть відсоток від угоди. Якщо раніше платити потрібно було за послуги з підбору або продажу нерухомості, то зараз доведеться платити і за внесення квартири в єдиний реєстр, а потім ще й оцінювачу з нотаріусом.

Відкриваємо гаманці

Ухвалення закону відіб’ється на всіх українцях, які хочуть продати, купити, здати або взяти в оренду нерухомість. У підсумку дана ініціатива влетить в копієчку – клієнтові доведеться платити за послуги ріелтора, а це значить, що всі угоди подорожчають мінімум на 5-10%, а оренда житла зросте на суму податків в 19,5%. У нинішній редакції новий законопроект схожий на спробу залізти українцям до кишені, а ця перспектива тішить найменше. Однак поки є шанс, що документ зможуть доопрацювати і зробити більш прийнятним.