Новини Maanimo

Закон про банки вирівняв криву прибутковості українських євробондів

За словами трейдера ICU Віталія Сівача, ціни на євробонди динамічно росли по всій кривій.

Сама крива прибутковості, стверджує експерт, перетворилася з частково інвертованої на нормальну. Інвестори можуть розраховувати, що найближчим часом погашення відбудуться за розкладом, так що дисконт на коротких паперах щез.

Зокрема, прибутковість «найкоротших» єврооблігацій з погашенням в 2020 році протягом тижня впала на 4,5 процентних пункту до 6,8%, а «найдовших» з погашенням в 2032 році – майже на 0,3 п.п., до 7,8%. Для тих бондів, які мають бути погашені в 2022-2024 роках, прибутковість знизилася на 0,6-0,9 п.п. до 7-7,3%.

Найсильніше ставки знижувалися безпосередньо в день прийняття закону, за «короткими» паперами вони падали нижче 6%, а за паперами з погашенням в 2021 році – до 6,5%.

Крім того, росли ціни і на корпоративні євробонди, які зазвичай торгуються зі спредом до суверенних паперів.

«Щось купити було дуже складно. Платити треба було тільки за офертою, не нижче. Угоди про середню ціну між бідом і оффером практично не укладалися. Кожен раз, коли угода проходила за ціною оффера, ринок встановлював ставку ще вище», – зазначив Віталій Сівач, стверджуючи, що трейдерам в той період доводилося переплачувати.

Трейдер зробив висновок, що прибутковість за суверенними бондами знизилася настільки, що Мінфін може знову готуватися до виходу на первинний ринок з новими випусками євробондів, а також отримає можливість рефінансувати найближчі погашення.