Новини Maanimo

У ЄБА розповіли, чого хочуть від нового міністра економіки: 10 пріоритетних для бізнесу питань

Європейська бізнес-асоціація презентувала 10 пріоритетних питань, на вирішенні яких, на думку ЄБА, слід сконцентруватись новому керівникові Міністерства економіки Юлії Свириденко.

Насамперед бізнес вказує на необхідність розробки Стратегії подолання наслідків для економіки, спричинених карантинними обмеженнями. Плюс у ЄБА згадують про важливість імплементації Регламенту Ради (ЄС) №1186/2009 (йдеться про спрощення процедур торгівлі під час перетину кордону в рамках торгівельних операцій із європейськими компаніями).

У якості третього важливого питання Асоціація вказує необхідність аналізу економічних наслідків зниження навантаження на фонд оплати праці, а також дослідження й оприлюднення результатів перерозподілу податкового навантаження за основними об’єктами оподаткування та галузями економіки.

Крім того, ЄБА закликає спростити отримання ліцензій та дозволів, у тому числі на імпорт/експорт товарів, що містять парникові гази, адаптувати законодавство та вимоги до норм ЄС (у рамках сприяння підписанню промислового безвізу) та створити в Україні «цивілізовані правила» онлайн-торгівлі.

Плюс бізнес наполягає на необхідності розробки шляхів підтримки українських експортерів на міжнародних ринках і діджиталізації інформації та держпослуг, а також закликає скасувати цінове регулювання на паливо в рамках чесної конкуренції, забезпечити регулювання секторальних питань шляхом розроблення нормативно-правових документів для реалізації закону про ветеринарну медицину тощо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 1 листопада Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко написав заяву про звільнення.