Новини Maanimo

Верховна Рада прийняла «антиколомойський» закон у другому читанні

«За» проголосували 270 народних депутатів.

Закон передбачає внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного кодексу, Кримінально-процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Господарського процесуального кодексу, в закони «Про банки і банківську діяльність», «Про Національний банк України”, “Про акціонерні товариства», «Про виконавче провадження», «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно», «Про нотаріат», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а також в інші нормативні акти.

Розширено повноваження НБУ в сфері нагляду над банківськими установами. Зокрема, це стосується регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків і стягнення шкоди з пов’язаних з банком осіб, механізму участі держави у виведенні банку з ринку. Проблемність банків виявлятимуть на більш ранніх стадіях, це допоможе зберегти їх активи і виводити банки з ринку з найменшими втратами.

У держави з’явилося більше інструментів для націоналізації банку, уточнені деталі процесу.

Внесено зміни в процедуру оскарження рішень НБУ, Кабміну і Міністерства фінансів.

Встановлено, що Верховний Суд як суд першої інстанції розглядає справи по відшкодуванню шкоди, заподіяної актами НБУ, які були визнані протиправними. Також це відноситься до індивідуальних актів ФГВФО і Мінфіну і до рішень КМУ.

Як уточнили в НБУ, суди не повинні брати на себе функції Національного банку. Вони повинні розглядати рішення на відповідність законодавству, проте не ставити під сумнів розрахунки, оцінки та висновки регуляторів, зроблені в межах їх дискреційних повноважень, і їх технічні судження.

Гарантію неупередженого розгляду питання про визначення розміру шкоди буде забезпечувати міжнародно визнана аудиторська фірма.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування.