Новини Maanimo

Українці через «Дію» зможуть оформити «Доступну іпотеку»

Минулого тижня уряд ухвалив постанову про доступну іпотеку. У першу чергу вона запускається для військових і членів їхніх родин, медиків, вчителів та  науковців. І вже другим етапом будуть ВПО, а далі всі українці. Цей проєкт передбачає пільгову ставку від 3 до 7% для того, щоб можна було собі придбати житло.

«Інновація цієї послуги, окрім пільг у відсотках, полягає у тому, що цю послугу можна буде отримати через «Дію». Не потрібно буде збирати документи, щось комусь доводити, збирати довідки про доходи, ходити по банках, забудовниках. Просто в кілька ви зможете в «Дії» надіслати запити в різні банки, автоматом акумулюється вся необхідна інформація, після чого ви отримуєте електронний документ від банку, на яку суму ви можете отримати іпотеку. Далі з цим електронним документом ви можете звертатися до забудовників, обирати собі житло і після цього купувати його в іпотеку», – пояснив чиновник.

Також міністр зазначив, що проєкт передбачає купівлю житла з мінімальним початковим внеском у розмірі 20% та кредитуванням на термін до 20 років.

Нагадаємо, що Кабмін встановив терміни, до настання яких торговці мають забезпечити безготівкові розрахунки за продані ними товари.