Новини Maanimo

Україна веде переговори з МВФ щодо нової програми

«Наразі ми проводимо попередню дискусію з командою МВФ, щоб мати нову програму, бо вона нам дуже потрібна. Наразі ми вирішуємо, на якій основі можна підготувати, тому що нам і команді МВФ дуже непросто підготувати надскладну макрофінансову структуру, макрофінансовий прогноз до кінця цього року», – сказав Марченко.

Мінфін вважає міжнародну допомогу основним джерелом фінансування бюджетного розриву, що наростає. За словами міністра, Київ очікує отримати від західних партнерів 4,8 млрд доларів, що втричі більше, ніж минулого місяця, але все одно менше за місячну потребу в 5 млрд доларів.

Також в інтерв’ю Марченко припустив, що ситуація зі ставками для залучення коштів із продажу військових облігацій може змінитися – на противагу попередньої заяви про те, що ставка залишиться фіксованою в 11% річних, незважаючи на підвищення облікової ставки НБУ.

Після того, як на аукціоні минулого тижня військові облігації викликали найменший інтерес, Марченко заявив, що уряд готовий покладатися на два інші джерела фінансування, щоб заповнити бюджет: міжнародну допомогу та допомогу державних банків.

Нагадаємо, що ВВП України до кінця року може знизитись на 50%, однак однозначно назвати ці цифри неможливо.