Новини Maanimo

У S & P прогнозують глобальну рецесію в цьому році

«Оскільки пандемія коронавіруса посилюється і темпи зростання різко знижуються на тлі нестабільних ринків і зростаючого кредитного стресу, ми прогнозуємо глобальну рецесію в цьому році, коли ВВП виросте всього на 1-1,5%. Ризики залишаються твердо негативними», – йдеться в звіті агентства.

Світова економіка опиниться в стані рецесії вперше з 2009 року. Найважчим буде другий квартал. Агентство відзначає ризики подальшого зниження прогнозів.

Економіка єврозони скоротиться на 0,5-1%. Темпи зростання економіки Китаю сповільняться до 2,7-3,2%, а всі інші країни можуть вирости на 1,4-1,9%. Відзначимо, що, за оцінкою експертів, економічне зростання США або не зміниться, або скоротиться на 0,5%.

Крім того, в S & P прогнозують збільшення кількості корпоративних дефолтів в США і Європі. Кількість банкрутів в 2020 році зросте на 10%. Компанії зазнають збитків на тлі скорочення грошових потоків, ускладнення умов фінансування і обвалу цін на нафту.

Раніше S & P Global знизило прогноз ціни нафти марки Brent. В агентстві вважають, що в 2020 році нафта коштуватиме в середньому близько 40 доларів за барель, хоча до цього очікувалося, що середня ціна Brent в цьому році складе приблизно 60 дол\барель.

Нагадаємо, що аналітики JPMorgan також очікують, що пандемія коронавіруса спровокує глибоку рецесію економік Америки і Європи.

Ще в листопаді 2019 року, до поширення коронавіруса по всьому світу, в агентстві Moody`s сумнівалися, що в 2020 році світова економіка ввійде в рецесію, але все ж вважали, що ризик рецесії зростає, і ситуація буде нестабільною.